Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
malaksiegowa
Wysłany: 2010-05-06, 13:20 aport domeny internetowej do spółki cywilnej
Witam
Mam problem z kwalifikacją domeny internetowej.Sprawa wygląda tak:dwie osoby zakładają spółkę cywilna której głównym przedmiotem działalności będzie handel przy użyciu różnych stron internetowych oraz reklama w internecie.Wspólnicy jako wkład chcą wnieść domeny.Domeny te oraz prawa autorskie zostały odkupione od innych podmiotów,nie były ujęte w ewidencji wartości niematerialnych i prawnych kazdego ze wspólników,nie zostały ujęte w kosztach,zostały kupione na potrzeby tych wkładów.Jest tylko jedna domena która została ujęta w kosztach jednego ze wspólników(jednorazowy koszt).Wszystkie domeny nie są zarejestrowane w Urzędzie Patentowym, a więc nie stanowią "oficjalnych" znaków towarowych.Część z tych domen została wytworzona we własnym zakresie i również nie ujęto ich w ewidencji poszczególnych wspólników.Pytanie moje brzmi:
1)czy te domeny mogą być przedmiotem aportu(MSR kwalifikuje domenę jako świadczenie usług a polskie prawo nie dopuszcza amortyzacji znaków towarowych niezarejestrowanych w urzedzie patentowym)
2)jeśli domeny te mogą być przedmiotem aportu to w jaki sposób je zakwalifikować(wiem ze nie mogą to byc napewno WNiP skoro nie są opatentowane)
3)jeśli mogą być aportem to czy mogą stanowić aport w postaci świadczenia usług (należy wziąć pod uwagę to że domeny te nie istniałyby gdyby nie usługa NASK-u który udostępnia domenę(końcówkę) ".pl" ??Czyli są po części usługą świadczoną na rzecz spółki nie przez wspólnika ale odrębny podmiot(wspólnik udziela tylko prawo do korzystania z nazwy i rejestracji nazwy)?
Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii.Totalnie zaplątałam się w przepisach i interpretacjach.
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: