Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2011-11-13, 00:04 Bilans i przyporządkowanie składników
Witam serdecznie,
Rozwiązujac zadanie, w którym trzeba bylo sporzadzić bilans z posiadanych przez firme aktywów, nie wiem dlaczego ale w rozwiązaniu takie aktywa jak: Zobowiązania z tytułu dostaw i usług oraz Zobowiązanie z tytułu podatku VAT zostało zakwalifikowane do Aktywów Obrotowych jako inwestycje krótkoterminowe i nie wiem dlaczego, ja to przyporzadkowałem do Pasyw->Zobowiązania i rezerwy na zobowiązania. Proszę o pomoc :D
Zobowiązania to zobowiązania. Nie mogą być w inwestycjach krótkoterminowych. Rozrachunki z tytułu dostaw i usług zawsze trafiają odpowiednio do należności lub zobowiązań krótkoterminowych. W przypadku, który opisujesz powinny trafić do pasywów odpowiednio na zob. z tyt. dostaw i usług, oraz zobowiązania z tytułu VAT.
no ok tez tak wlasnie myslalem ale robiac zadanie Pasywa nie rownaja mi sie aktywom...moze przedstawie swoje rozwiazanie i poprsze o sprawdzenie gdzie popelnilem blad:
1.Gotówka w kasie= 2000 (aktywa obrotowe->inwestycje krót.)
2. Kapitał zakładowy=300.000 (pasywa-Kapitaly własne)
3. Udzielone pożyczki długoterminowe=60.000 (aktywa trwałe->inw. długo.)
4. Zaciągnięty kredyt bankowy=30.000
w tym 1.000 do spłaty w ciągu najbliższego roku (zobow. i rezerwy na zob.->zob. dlugo (29.000) ->1.000(zob. krótko.)
5. Materiały=20.000 (aktywa obrotowe->zapasy)
6.Udziały i akcje (nabyte)=100.000 (aktywa trwałe->inw. długoter)
7. Zobowiazania z tyt. dostaw i usług=28.000 (zob. i rezerwy na zob.->zob. krótk.)
8. Należności długoterminowe=18.000 (aktywa trwałe->należ. dlugoter.)
9. Towary=50.000 (Aktywa obrotowe->Zapasy)
10. Budynki i budowle (wykorzystywane w działalności)=250.000 (aktywa trwałe->rzecz. aktywa trw.)
11. kapitał zapasowy=200.000 (pasywa->kapitały własne)
12. Samochod osobowy=80.000 (aktywa trwałe->rzecz. akt. trw.)
13. Środki pieniężne na rach. bieżącym=20.000 (aktywa obrotowe->inw. krótkoter.)
14. Zobowiazanie z tyt. podatku VAT=22.000 (zob. i rezerw. na zob->zob. krótkterm.)
15. nabyty patent=10.000 (aktywa trwałe->WNiP)
16. Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu=40.000 (aktywa trwałe->WNiP)
17. Kapitał rezerwowy=100.000(pasywa->kapitaly własne)
18. Wynik finansowy roku obrotowego (zysk)=20.000 (pasywa->kapitaly walsne)
19. Czeki i weksle obce płatne w ciągu 3 miesięcy od daty wystawienia=50.000 (zob. i rezerwy na zob.->zob. krótkoterm.
i suma aktyw wyszła mi 650.000 a pasyw 750.000,a w odpowiedziach A=P=700.000 i nie wiem gdzie jest błąd.
Błąd jest w ostatnim punkcie. Czeki i weksle obce to należności. Tymi papierami ktoś ci zapłacił, bo nie miał pieniędzy. Odkupi je w ciągu 3m-cy od daty wystawienia, więc do tego czasu stanowią inwestycję krótkoterminową (inne środki pieniężne).