rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BILANS
Autor Wiadomość
Błażej 
Allianz ;)

Wysłany: 2007-11-20, 21:22   BILANS

Mam pytanko. Należności od odbiorców w bilansie umieszczamy po stronie aktywów jeśli się nie mylę...I czy są to aktywa obrotowe czy trwałe zależy od tego czy termin spłaty należności to okres dłużysz niż 12 miesięcy czy krótszy? Dziękuję z góry
Elo. Jestem studentem rachunkowości WSB w Toruniu. Zarejestrowałem się na forum po to by rozwinąć swoje wiadomości z rachunkowości i poznać nowych znajomych. Służę pomocą z dziedziny instrumentów finansowych, inwestycji czy ubezpieczeń. Ema HWDP

Błażej 
Allianz ;)

Wysłany: 2007-11-20, 21:56   

Autor tematu: Wydaje mi się, że są to aktywa obrotowe i należności krótkoterminowe.
Natomiast nasunęło mi się na myśl kolejne pytanie :D Czym są jednostki powiązane, a czy jednostki pozostałe? Jakieś przykłady?
Elo. Jestem studentem rachunkowości WSB w Toruniu. Zarejestrowałem się na forum po to by rozwinąć swoje wiadomości z rachunkowości i poznać nowych znajomych. Służę pomocą z dziedziny instrumentów finansowych, inwestycji czy ubezpieczeń. Ema HWDP

jactek

Wysłany: 2007-11-25, 17:46   

Jak byś nie zauważył to w bilansie w aktywach obrotowych masz pozycję
II. Należności krótkoterminowe
1. Należności od jednostek powiązanych
a) z tytułu dostaw i usług, o okresie spłaty:
- do 12 miesięcy
- powyżej 12 miesięcy
b) inne
2. Należności od pozostałych jednostek
a) z tytułu dostaw i usług, o okresie spłaty:
- do 12 miesięcy
- powyżej 12 miesięcy
b) z tytułu podatków, dotacji, ceł, ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych oraz innych świadczeń
c) inne
d) dochodzone na drodze sądowej
jak sam widzisz w punkcie II 1 a
są należności do 12 miesięcy i powyżej

a co do drugiego pytania to dam cytat
"przez jednostki powiązane, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 43 ustawy o rachunkowości, rozumie się jednostki zależne lub podporządkowane jednostkom dominującym lub znaczącym inwestorom mającym swoje siedziby lub miejsca sprawowania zarządu zarówno na terytorium, jak i poza terytorium RP,"

mam nadzięję że cię to zadowoli :-)

jactek

Wysłany: 2007-12-03, 15:49   

teraz ja mam pytanie
mamy przedsiębiorstwo produkcyjne (mleczne)
krowy produkują mleko
krowy zaliczymy do rzeczowych aktywów trwałych
do środków trwałych
do inwentarza żywego

i nasuwa się moje pytanie
Jak zamortyzowac krowę :D???
ale pytam poważnie
i proszę o odpowiedz

Iza

Wysłany: 2007-12-03, 22:39   

Cześć. Mam do napisania pracę z Analizy finansowej, potrzebuję Bilans, Rachunek wyników i strat za 2002 i 2003 rok dowolnej spółki giełdowej. Gdzie znajdę te dane?
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Iza

frool 

Wysłany: 2007-12-22, 21:08   

AD IZA
niektóre spolki giełdowe publikuje na swoich stronach www raporty roczne i tam znajdzie potrzebne Ci raporty

Cookie Monster 
C is for cookie

Wysłany: 2008-03-25, 02:48   

Dzien dobry

Bede zadowolony jest jakas przyjemna kolezanka ( wiek nie gra roli ) lub serdeczny kolega odpowie na pytania bardzo proste ale dla mnie nie stu procentowo klarowne.

Chodzi o bilans uproszczony :

1) gdzie zaliczyc fax, komputer, telefon

do urządzeń technicznych i maszyn ? - jak dla mnie nic z tego

do innych srodkow trwalych ? jak dla mnie to wszystkie 3

2) zaliczki (wyplacone pracownikom na zakup paliwa )

to naleznosci (krotkoterminowe)?

3) czesci zapasowe do samochodów

materialy ?

4) czeki i weksle sa zawsze naleznosciami badz zobowiazaniami krotkoterminowymi ?

5) Czy wynagrodzenia dla pracownikow wchodza w sklad zobowiazan w bilansie?

Prosze o krotkie proste odpowiedzi szczegolnie na 1,2.3 pytanie.

B. dziekuje z góry.

Eda 

Wysłany: 2009-03-24, 21:31   

wszystko zależy od tego jaką definicję bilansu uproszczonego się przyjmie

ad.1
w bilansie wykazujemy srodki trwałe ( okres użycia dłuższy niż rok, wartość wyższa niż 3.500 zł) w kwocie netto, więc w pierwszej kolejności należy ustalić czy te sprzęty zostały w momencie zakupu bezpośrednio ujęte w koszty uzyskania przychodu czy też były przyjete na środki trwałe i są amortyzowane stopniowo.

ad. 2
zaliczki to nalezności krótkoterminowe dla firmy bo na pewno rozliczane są w terminie nie dłuższym niż 1 rok.

3) czesci zapasowe do samochodów - elememt mają tku obrotowego czyli materialy

4) czeki i weksle sa zawsze naleznosciami badz zobowiazaniami krotkoterminowymi - zgadzam się

5) Czy wynagrodzenia dla pracownikow wchodza w sklad zobowiazan w bilansie? - moim zdaniem tak

Andrzej 

Wysłany: 2009-06-19, 13:38   

cytat: "Należności od odbiorców w bilansie umieszczamy po stronie aktywów jeśli się nie mylę...I czy są to aktywa obrotowe czy trwałe zależy od tego czy termin spłaty należności to okres dłużysz niż 12 miesięcy czy krótszy?"

Należności krótkoterminowe obejmują m.in. ogół należności z tytułu dostaw i usług, a więc niezależnie od terminu spłaty należności zawsze będą to należności krótkoterminowe!

sao pao 

Wysłany: 2009-09-01, 16:09   

zdaję sobie sprawę, iż ten portalik to pomoc dla księgowania ale takie pytania jak tutaj się pojawiają, to aż dech zapiera

Radomiak 

Wysłany: 2011-03-20, 17:12   

jeśli chodzi o amortyzację krowy :-)

Zgodnie z przepisami ustawy o rachunkowości, inwentarz żywy (zwierzęta) można zakwalifikować do kategorii środków trwałych, jeżeli spełnia warunki określone w art. 3 ust. 1 pkt 15 tej ustawy.

Zwierzęta ewidencjonowane jako środki trwałe, na koncie 01 „Środki trwałe”, mogą być amortyzowane według zasad określonych w art. 32 ust. 1 ustawy o rachunkowości. W tym przypadku stosuje się indywidualne stawki amortyzacyjne w proporcji do przewidywanego okresu używania poszczególnych zwierząt w latach. Stawkę tę można obliczać stosując formułę:

So = (100 : Es)

gdzie:

So - roczna stawka amortyzacyjna w procentach,

Es - przewidywany okres wykorzystania zwierzęcia jako środka trwałego.

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu