rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
cena zakupu- akcyza- zadanie
Autor Wiadomość
rafapak 

Wysłany: 2012-01-28, 18:42   cena zakupu- akcyza- zadanie

hej

Mam prosbe o przykład zadania w którym bedzie chodziło o ustalenie ceny zakupu i w którym to zadaniu zgodnie z ustawą o rachunkowości cena zakupu nie będzie obejmowała podatku vat i nie będzie obejmowała podatku akcyzowego. Wiem na czym polega to że do ceny zakupu nie wlicza się vatu ale nie kumam jak to jest gdy cena zakupu nie obejmuje podatku akcyzowego. Z treści zadania i jego rozawiazania łatwo mi będzie sie zorientować o co chodzi z tym podatkiem akcyzowym i jego ' nie wchodzeniem' do ceny zakupu.

ckr 

Wysłany: 2012-01-29, 15:50   

Ja osobiście darował bym sobie przykład, kiedy akcyzę można odliczyć, bo nie słyszałem takowego. Podatek akcyzowy jest płacony przez producenta lub importera wyrobów akcyzowych. Jest to swego rodzaju ogranicznik spożycia (patrz: alkohol), więc nie ma powodu, by ktoś mógł go sobie odliczyć (płaci go pierwszy w kolejności, więc jest pewność, że przerzuci ten podatek na nabywcę, przez to cena jest wyższa i mniejszy popyt). A jeśli chodzi o jakieś wyjątki, to pewnie wprost z faktury akcyza będzie przeksięgowana na pozostałe koszty rodzajowe.

rafapak 

Wysłany: 2012-01-29, 18:38   

Ja osobiście darował bym sobie przykład, kiedy akcyzę można odliczyć, bo nie słyszałem takowego. Podatek akcyzowy jest płacony przez producenta lub importera wyrobów akcyzowych. Jest to swego rodzaju ogranicznik spożycia (patrz: alkohol), więc nie ma powodu, by ktoś mógł go sobie odliczyć (płaci go pierwszy w kolejności, więc jest pewność, że przerzuci ten podatek na nabywcę, przez to cena jest wyższa i mniejszy popyt). A jeśli chodzi o jakieś wyjątki, to pewnie wprost z faktury akcyza będzie przeksięgowana na pozostałe koszty rodzajowe.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Jeśli podatek akcyzowy jest płacony przez producenta lub importera wyrobów akcyzowych to dlaczego ustawa o rachunkowości mowi o tym , że do ceny zakupu nie wlicza się akcyzy a to przecież powinno interesować kupującego? Niby podatek akcyzowy dotyczy producenta lub importera czyli sprzedawce a jednak powinien się nim interesować także kupujący gdy chodzi o ustalenie ceny zakupu. Dziwne. No tak ale dla początkującego jest to naturalne że nie kapuje on wielu rzeczy. Prośba o wyjaśnienie.

ckr 

Wysłany: 2012-01-29, 20:29   

Jak już pisałem, być może chodzi o jakieś wyjątki w ustawie. Nie czytałem całej ustawy o podatku akcyzowym więc nie będę się wypowiadał. Zauważ także, że ustawodawca czasem lubi zostawić sobie element w stylu "podlegający odliczeniu", co nie oznacza, że takie coś jest dopuszczalne i występuje w praktyce.
Podobnie jest w sprawie VATu - jeśli masz niskie przychody to możesz nie być podatnikiem VAT i wliczać ten podatek do ceny nabycia. Jeśli jednak z jakiegoś powodu ustawodawca wykluczyłby możliwość "nie bycia" podatnikiem VATu, to nie oznacza, że automatycznie skorygowałby inne ustawy i usunął zapisy o "niepodlegającym odliczeniu" vacie np w UoR.

rafapak 

Wysłany: 2012-01-29, 20:43   

dzięki za info ckr

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu