rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ceny ewidencyjne- ceny rzeczywiste
Autor Wiadomość
rafapak 

Wysłany: 2012-01-08, 13:29   ceny ewidencyjne- ceny rzeczywiste

hej

chciałem zapytać jak należy rozumieć ceny ewidencyjne? Co to takiego ' ceny rzeczywiste? Na czym polega różnica między cenami ewidencyjnymi a cenami rzeczywistymi?

wygooglowalem temat i znalazlem takie cos:

Zapasy materiałowe oraz obrót nimi, przychody i rozchody muszą być odpowiednio wycenione. Do tej wyceny stosuje się:

• ceny rzeczywiste zakupu - wynikają z rachunku (faktury) dostawcy. Rozumiemy przez nią: przy zakupach krajowych - cenę płaconą za materiały pomniejszoną o podatek od towarów i usług; przy zakupach z importu - cenę podaną przez dostawcę zagranicznego w walucie obcej, przeliczoną na złote polskie według średniego kursu NBP powiększoną o cło i podatek akcyzowy.

prosba o przykład

• ceny rzeczywiste nabycia - aby sprowadzić zakupione materiały do magazynu, firma musi ponieść dodatkowe koszty, tzw. koszty zakupu (transport, ubezpieczenie, ewentualnie różne opłaty). I to koszty zakupu powiększają wartość zakupionych materiałów do ceny nabycia.

prosba o przykład

• stałe ceny ewidencyjne - są to ceny, ustalone przez jednostkę na pewnym planowanym poziomie. W dłuższym okresie ceny te nie ulegają zmianom, pomimo często występującymi różnicami pomiędzy rzeczywistą ceną zakupu, a stałą ceną ewidencyjną. Różnice te noszą nazwę odchyleń od cen ewidencyjnych materiałów.

prosba o przykład

ckr 

Wysłany: 2012-01-09, 15:19   

Kupiłeś toner za 300 zł i 15 zł przesyłka kurierska. Cena zakupu to 300 zł (nie biorę pod uwagę VATu żeby nie utrudniać). Cena nabycia to 315 zł. Po tej cenie możesz przyjąć do magazynu toner.
Ceny ewidencyjne są mniej więcej stałe (mogą się zmieniać, ale dla przykładu uznajmy, że są stałe). W zasadach rachunkowości określasz np że wyceniasz toner po 200 zł (cena ewidencyjna może być prawie dowolna, więc mógłbyś także po 400). Wtedy różnicę w stosunku do ceny rzeczywistej (wynikającej z faktury) ujmujesz na koncie Odchylenia od Cen Ewidencyjnych Materiałów/Produktów (często w skrócie pisze się OCEM, OCEP) - po odpowiedniej stronie tak, by pokazać, że odchylenie jest zmniejszające albo zwiększające. Przy wydawaniu do produkcji lub innym zużyciu wycenia się w cenach rzeczywistych, więc trzeba wyksięgować też odchylenia... Mówiąc inaczej: kupiłeś za 300 zł, przyjąłeś za 200, przy zużyciu znów musisz ująć 300. Jest z tym sporo zabawy, wiec spróbuj gdzieś doczytać.
Wartość odchyleń najprościej ustalić przez konto Rozliczenie zakupu. Po WN ujmujesz fakturę, po MA przeksięgowujesz na konto np materiały, a różnicę ceny (nie mylić z innymi wartościami, bo np VAT z faktury też wyksięgowuje się poprzez RZ) odnosi się odpowiednio np na OCEM. Przykład (omijam tu konta korespondujące): toner, RZ WN 300, MA 200. Różnica jest po MA ('brakuje' 100) więc odnosi się na OCEM po WN (jak to zapisać na teówkach, to nawet widać, że wartość materiałów to 200, a zwiększenia 'dodają' 100).

rafapak 

Wysłany: 2012-01-09, 22:18   

dzieki za odpowiedź

mam prosbe ckr o pomoc bo nie kumam troche definicji ceny zakupu. W definicji ceny zakupu jest powiedziane że jest to cena min. bez vatu i teraz tak: kupiłem w sklepie śrubokręt za 123 złote i dostałem na niego fakture. W fakturze jest jak mi się wydaje vat naliczony więc to ze kupiłem z fakturą świadczy ze zapłaciłem w cenie vat. Nie zamierzam wydać jakichkolwiek pieniedzy na np transport srubokręta więc chyba cena nabycia odpada. W jakiej cenie kupiłem śrubokręt? W cenie nabycia czy zakupu?

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu