rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dłużne papiery wartościowe
Autor Wiadomość
rafapak 

Wysłany: 2012-01-17, 22:52   dłużne papiery wartościowe

hej

mam prosbe o wyjasnienie. wygooglowałem troche ale to co znalazlem nie za bardzo pozwala mi zrozumieć temat

http://mfiles.pl/pl/index.php/Papiery_d%C5%82u%C5%BCne

ckr 

Wysłany: 2012-01-18, 12:39   

Pytaj konkretnie, a nie rzucasz cały temat...

rafapak 

Wysłany: 2012-01-18, 21:29   

ok, poprawię się. chodzi mi o to skąd się wzięła nazwa ' dłużne' ? Dłużne czyli chyba chodzi o jakiś dług. NIe bardzo wiem o jaki. Mowie serio. Czy chodzi o to że gość ktory kupuje papiery wartościowe może w każdej chwili iść do banku i spieniężyć je z procentem i w ten sposób troche zarobić bo kupił je w jakiejść cenie a dostaje od banku za nie więcej niż za nie zapłacił?

ckr 

Wysłany: 2012-01-19, 14:02   

Dłużne, do dłużnikiem jest emitent. Emitujesz papier, np obligację i sprzedajesz mi (załóżmy za 100 zł). W tym momencie to jest dla ciebie zobowiązanie (dług do spłacenia), bo w ustalonym czasie będziesz musiał ten papier wykupić (z odsetkami, po roku, za np 110 zł).
Z papierami jest odwrotnie niż zakładasz - bank zapłaci ci za nie zawsze mniej. Weźmy powyższy przykład, tyle, że odsetki 12 zł za rok (1 miesięcznie). Kupiłem od ciebie taką obligację i liczę na zysk 12 zł. Okazuje się że potrzebna mi kasa w grudniu. Zakładam, że pójdę do banku i sprzedam za 111 zł (ty miałeś wykupić za 112). końcu mi się należy, bo trzymałem tyle czasu. Bank natomiast chce zarobić (jeśli kupi ode mnie za 111 i ty odkupisz za 112 to zarobi tylko 1 zł) i dlatego nie odkupi ode mnie za 111, ale np za 105. Dla mnie to strata, bo załóżmy lokata bankowa przez 11 miesięcy dałaby mi większy zysk, ale skoro potrzebuję pieniędzy to jestem zmuszony sprzedać i stracić. To, że bank kupuje po niższej cenie nazywa się dyskontem, a stopa procentowa określająca o ile mniej bank zapłaci to stopa dyskontowa.

Papiery dłużne są bardzo przydatne, bo podlegają obrotowi na rynku. Obligacje można sprzedać (chyba, że są imienne), podobnie czeki (mało popularne) i weksle. Ponadto w razie konieczności można użyć ich jako środka płatniczego - ktoś zapłacił ci wekslem, a ty musisz zapłacić komuś i nie masz pieniędzy, więc możesz też zapłacić tym wekslem jeśli się zgodzi (choć zabawa wekslami to skomplikowane zagadnienie).

rafapak 

Wysłany: 2012-01-20, 10:19   

Dłużne, do dłużnikiem jest emitent. Emitujesz papier, np obligację i sprzedajesz mi (załóżmy za 100 zł). W tym momencie to jest dla ciebie zobowiązanie (dług do spłacenia), bo w ustalonym czasie będziesz musiał ten papier wykupić (z odsetkami, po roku, za np 110 zł).

Ja to rozumiem w następujący sposób. Potrzebuję pieniędzy na już. Emituję papier np obligację wartą 100 zł myśląc w ten sposób: mam do sprzedania obligację za 100 zł bo potrzebne mi są pieniądze na już. Pieniądze ze sprzedaży zainwestuję, zarobię trochę i bede mogł za jakiś czas spłacić obligację z procentem w kwocie 110 zł bo bedzie mnie na to stać bo inwestycje przyniosa zysk. Ckr chce kupić ode mnie tę obligację wartą 100 zł bo chce zarobić bo za jakiś czas bede od niego musiał wykupić tę obligację za 110 zł czyli za więcej niż ckr mi za nią teraz zapłaci. Napisałem o tym powyżej.
Dochodzi do wykupu obligacji za 100 zł przez ckr. Po pół roku przychodzi czas kiedy muszę spłacić zobowiązanie ale mam charakter gangstera i mam gdzies wykup obligacji od ckr za 110 zł. Wyjeżdzam za granice i nie spłacam obligacji. Czy w takiej sytuacji ckr idzie na policje i zgłąsza że ten i ten powinien mu spłacić obligacje za 110 zł tylko się od tego miga i powinien być ścigany przez policję?

prosba o wyjasnienie

ckr 

Wysłany: 2012-01-20, 10:47   

Z tym charakterem gangsta trochę przesadziłeś. To nie jest tak, że ty sobie wydrukujesz papier z napisem "obligacja" i już. Emisja przebiega przy udziale banku czasami nawet innych instytucji ratingowych. Ja kupię od ciebie papier jeśli będziesz dla mnie wiarygodny. Jeśli nie zechcesz wykupić to fakt, moja strata (nie zagłębiałem się aż tak w prawo, ale podejrzewam, że nie ma opcji ścigania za samo nie wykupienie obligacji, natomiast jeśli się zawiniesz to już chyba jest traktowane jako wyłudzenie czy oszustwo więc organy ścigania można angażować). Zauważ też, że nie wykupienie obligacji to koniec końców jednostki (wiadomo, inaczej to wygląda jeśli są istotne problemy - można np dogadać się z nabywcami, że wykupisz w późniejszym terminie z wyższymi odsetkami etc.). Takie rzeczy rozniosą się błyskawicznie i już nikt nigdy od ciebie obligacji nie kupi, bank może ci kredytu nie udzielić, a kontrahent towaru nie sprzedać z odroczonym terminem - wszyscy będą się bali czy kiedykolwiek uregulujesz zobowiązanie.

rafapak 

Wysłany: 2012-01-21, 17:49   

dzieki ckr za odpowiedz

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu