Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2011-11-10, 18:33 dom jako środek trwały?
Witam.
Prowadzę jednoosobową DG i planuję wraz z żoną rozszerzyć tę działalność i kupić dom nad jeziorem który będzie służył wyłącznie wynajmowaniu pokoi letnikom.
Muszę w tym celu zaciągnąć kredyt hipoteczny.
1. Czy odsetki od tego kredytu mogę wykazywać jako koszt uzyskania przychodu?
2. Czy jeżeli ten dom będę wpisywał do KŚT to wpisuję jego pełną wartość początkową czy połowę ( z tego względu że dom będzie wspólny - mój i żony?)
Gdybyś kupił dom jako spółka, to możesz uznać te odsetki za KUP, ale ty raczej kupisz dom prywatnie i przeznaczysz do użytkowania na cele działalności, więc odsetki są twoje ('prywatne') i nie możesz ich uznać za KUP. Jeśli dom będzie zapisany na ciebie i żonę to wnosisz udział w domu (czyli połowę).
derkin Gość
Wysłany: 2011-11-11, 13:28
Kurczę, w innym miejscu , już nie pamiętam gdzie czytałem , że jeżeli kredyt jest wzięty w celu zapewnienia uzyskania przychodu ( jak w moim wypadku ) to nie istotna jest nazwa kredytu ( hipoteczny , gotówkowy , inwestycyjny itp. ) a koszty tego kredytu - czyli prowizje, odsetki itp. śmiało można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu.
A jeżeli środek trwały jest współwłasnością to amortyzujemy jedynie swoją część chyba że jesteśmy współwłaścicielem z małżonkiem/małżonką..
A jeżeli wg Art22c ustawy o podatkach od osób fizycznych amortyzacji nie podlegają grunty to jaką mam wykazać wartość przy wpisie do KŚT jeżeli cena zakupu obejmuje cenę z gruntem?
Z kredytem na zakup środków trwałych jest dokładnie tak jak piszesz. Ale to jest trochę materia.
Inna sprawa jeśli firma kupuje dla siebie środek, który ma służyć tylko takiemu, a nie innemu celowi. Tym wypadku jest 'podejrzenie', że chcesz sobie po prostu kupić dom, a koszty zwalić na działalność. Podejrzewam, że koszty kredytu nie będą małe, a 'działalność' w domu prowadzona tylko przez krótki okres (np wakacje), więc nie ma możliwości żeby to się zwróciło. Poza tym zastanów się czy warto w to iść. Koszty amortyzacji jakie będą, takie będą ;) , ale jeśli pół domu będzie ujęta jako miejsce wykonywania działalności to wtedy automatycznie będziesz płacił o wiele wyższy podatek od nieruchomości.
Do rejestru (a nie do KŚT) wpisujesz to co wnosisz - część domu z lub bez gruntu. Musisz mieć wszystko osobno wycenione, ale przy zakupie wycena na pewno będzie zrobiona.
derkin Gość
Wysłany: 2011-11-11, 20:18
Dzięki za odpowiedź.
Mam czyste sumienie. Dom będzie służył wyłącznie na wynajem na okres min 10lat.
Nie będę w nim mieszkał gdyż w tej samej miejscowości mam swój mały domek:)
Pozdrawiam
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: