Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2009-10-26, 21:40 Jak księgować dokument celny SAD
Witam, mam problem z zaksięgowaniem dokumentu celnego SAD w KPiR.
Na SAD-zie mam ukazaną wartość netto faktury przeliczoną według ich kursu i wykazana jest np. 20090 zł oraz podatek vat 4420 zł. Niestety nie wiem jak wpisać te wszystkie wartości do ewidencji VAT. Skoro wartośc netto jest 20090 zł to vat powinien wynosić 4419,80 zł a nie 4420. Lub w drugą stronę - dla urzędu celnego świętością jest VAT- jeżeli wpiszę 4420 zł to za zadne skarby nie wyjdzie mi podstawy do obliczenia VATu 20090zl.
Pomózcie.
Pozdrawiam
Wysłany: 2012-01-11, 18:22 Jak księgować dokument celny SAD
Kolejne pyt. odnośnie księgowania dokumentu SAD może i banalne ale brzmi:
Cło, akcyzę księgujemy jako zobowiązania wobec Urzędu Celnego VAT także?? czy może VAT jako zobowiązania wobec US. Pozdrawiam
W tym przypadku to raczej Rozrachunki z tytułu VAT, a nie zobowiązania wobec US. Ewentualnie w analityce: płatne do US lub UC (bo z tego co pamiętam UC może być inkasentem podatku VAT przy obrocie zagranicznym).
Ok, ale chodzi mi konkretnie o to czy można to księgować jako VAT przekazywany do Urzędu Celnego??:) Nie umiem jakoś prościej tego pytania zbudować, ale mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi:)
Co rozumiesz przez "księgować jako VAT przekazywany do UC"? VAT, jak już pisałem płacisz US, UC jest tylko inkasentem. W tym kontekście cały VAT ląduje na tym samym koncie, tyle, że inkasent jest inny (bo płacisz na konto UC, a nie US). Zauważ, że w przypadku nadpłat czy niedopłat nie idziesz do UC, tylko do US.
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: