rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wynająć sprzęt, który nie jest moją własnością?
Autor Wiadomość
MiniMax 
Młody Przedsiębiorca

Wysłany: 2011-04-28, 22:58   Jak wynająć sprzęt, który nie jest moją własnością?

Witam,
Jestem debiutującym właścicielem swojej jednoosobowej działalności gospodarczej (jestem Vatowcem). Mam pewien mały (mam nadzieje)problem i szukam rady jak go rozwiązać.
Mam znajomego, który pracuje w firmie dysponującej pewnym sprzętem na który jest obecnie spore zapotrzebowanie na rynku. Jakiś czas temu znalazłem kilka firm zainteresowanych wynajęciem tego typu sprzętu. Znajomy zadeklarował, że jeżeli będę kiedyś chciał to on może mi go pożyczyć nieodpłatnie lub za symboliczną butelkę jakiegoś zacnego alkoholu ;).
Z jednej strony jest to dla mnie super interes z drugiej od razu pojawia się problem ponieważ raczej nie mogę wynająć sprzętu, który nie jest moją własnością. I teraz rodzi się pytanie co zrobić, aby korzystając z uprzejmości kolegi móc zarobić LEGALNIE pieniądze za wynajem tego sprzętu. Dodam, że:
- sprzęt o którym mowa wymaga pełnej obsługi (no ale generalnie będę go obsługiwał sam)
- chcę wystawić FV swojemu klientowi za wynajem sprzętu lecz wpisując w tytule coś pokrewnego, ale nie wskazującego bezpośrednio na to że go wynająłem,
- nie mogę otrzymać FV od firmy kolegi (tzn. mogę, ale wtedy kompletnie mi się to nie opłaci),
- chcę od wystawionej przez siebie FV zapłacić VAT i CIT (jak Pan Bóg przykazał);
- nie chce mieć nieprzyjemności w razie odwiedzin Sz.P. z US za to że nie mam FV za wynajęcie do swojej DG urzadzenia ktore "posłałem' dalej i wziąłem za to pieniądze;

Moje pytania w tej sprawie:
- jaki tytuł mógłbym nadać FV, aby nie pisać bezpośrednio o wynajmie?
- myślałem o tym, aby wpisać "dostarczenie i obsługa sprzętu X w dn. zz.zz.zzzz." ponieważ obsługę mogę zapewnić sam natomiast na usługę transportową mogę załatwić rachunek lub FV - czy coś takiego może przejść i czy US nie bedzie wnikał skąd ten sprzęt itp??

Będę wdzięczny za wszelkie porady i/lub podzielenie sie swoim dośw. o rozwiazaniach podobnych sytuacji. Z góry dziękuję

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu