Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
klaudia_d_zbik
Wysłany: 2011-11-14, 13:29 Jak zostać księgowym bez studiów?
Witam
Posiadam wykształcenie średnie, obecnie prowadzę własną działalność gospodarczą. Moim marzeniem jest mieć własne biuro rachunkowe, ale omijając studia szerokim łukiem. Taka już jestem, zdolna, ale wszystkiego chcę się uczyć sama. Skończyłam zaoczne liceum ogólnokształcące, przygotowując się samodzielnie do matury-zdałam ją śpiewająco, niektóre egzaminy na 100%, co potwierdza, że jeśli chcę-to potrafię. Jeśli chodzi o księgowość mojej firmy-prowadzę ją sama, ale tylko na podstawie księgi przychodów i rozchodów. No i wiadomo, inne dokumenty do ZUS-U itp też muszę wypełniać. Wracając do biura księgowego, aby je założyć muszę posiadać certyfikat MF. Aby mieć ten certyfikat-zdać egzamin i posiadać 2-letnią praktykę w księgowości.Jeśli chodzi o praktykę w księgowości-to za kilka miesięcy mam zagwarantowane zatrudnienie w biurze rachunkowym znajomej mojej mamy. Ale w rzeczywistości będzie to raczej pewnego rodzaju praktyka. Moje pytania to:
1)JAK SIĘ DO TEJ PRACY PRZYGOTOWAĆ, ŻEBY MIEĆ PODSTAWY TEORETYCZNE? MOŻECIE POLECIĆ JAKIEŚ KSIĄŻKI I KURSY ON-LINE?
2)JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO EGZAMINU MF?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Wymagania jakie trzeba spełnić już gdzieś podawałem, ale szybciej chyba sprawdzisz na stronie MF. Nie musisz mieć certyfikatu żeby powadzić biuro rachunkowe - wystarczy jeśli zatrudnisz kogoś z uprawnieniami.
O kursach [cenzura-rachunkowość] zapomnij - prawo zmienia się zbyt często i mowa o zbyt dużych pieniądzach, żeby ktoś w ten sposób kształcił. Książek dużo, ale kogo nie zapytasz to jego są najlepsze ;). Przede wszystkim szukaj wydawnictw ekonomicznych PWE, Ekspert). Nie licz, że inne wydawnictwa wydadzą dobre książki z dziedzin które z założenia nie są zbyt dochodowe.
Żeby podchodzić do egzaminu trzeba bardzo dobrze znać prawo bilansowe i podatkowe (przede wszystkim pdof, pdop, VAT). To nie jest prosty egzamin, bo zakres jest bardzo szeroki, więc nie licz na to, że przeczytasz kilka książek i zdasz.
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: