Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Lucky Strike
Wysłany: 2011-02-22, 23:32 Jak zostać księgowym?
Witam,
Jako że to mój pierwszy post z góry przepraszam jeśli nie trafiłem w odpowiedni dział lub jeśli podobny temat już jest, ale szukałem i sam go nie znalazlem.
Mam krótkie pytanie:
Co trzeba aby prowadzic księgowość we włanej firmie lub swiadczyc usługi księgowe innym podmiotom (głownie firmą) np. na zasadzie prowadzenia działalnosci gosp.
Czy musze ukończyc studia na odpowiednim kierunku? lub skonczyc kurs np. dla kandydatów na księgowego (podstawy rachunkowości) lub dla kandydatów na specjaliste ds. rachunkowości (samodzielnego księgowego) w SKwP.
Mowiąc w skrocie, czy w swietle prawa, aby wykonywac zawod księgowego potrzebne są jakieś specjalne uprawnienia/certyfikaty??
Z góry dziękuje za pomoc
Frey
a co w przypadku biura rachunkowego? trzeba mieć studia wyższe mgr + podyplomowka lub zdac egzamin na uslugowe prowadzenie ksiąg rachunkowych otrzymując certyfikat
chyba ze cos sie zmienilo
malgosia98
Wysłany: 2011-04-16, 20:39
Dołączam się do pytania. Pomóżcie jestem w podobnej sytuacji.
malgosia98
Wysłany: 2011-04-18, 22:01
Znalazłam w internecie ciekawe kursy oraz policealne studium.
Szkoła cieszy się dobrą opinią a jej nazwa to business-school
Mają kursy oraz policealne studium o profilu księgowość
Więcej informacji tutaj:
http://www.business-school.pl/
Kruczek
Wysłany: 2011-04-23, 21:08
[quote]Znalazłam w internecie ciekawe kursy oraz policealne studium.
Szkoła cieszy się dobrą opinią a jej nazwa to business-school
Mają kursy oraz policealne studium o profilu księgowość
Więcej informacji tutaj:
http://www.business-school.pl/[/quote]
Dzieki wielki właśnie tego szukałem. Czytam właśnie ich ofertę i to jest coś na moją kieszeń :)
Kędziorek
Wysłany: 2011-05-29, 20:12
Intersujące tam kursy są, jako ekonomista hobbista z chęcią nabyłbym jakieś doświadczenie. Jakie macie wrażenia z tej Business School?
Kruczek
Wysłany: 2011-07-22, 19:43
2 tygodnie temu byłem w tej szkole żeby się rozeznać. Chcesz wiedzieć coś konkretnego? Bo to dużo by pisać. Ogólnie rzecz biorąc jest ciekawie, zabawnie, dużo wiedzy i ciekawostek się odwiedziałem, interesujące sale/pracownie.
Kędziorek
Wysłany: 2011-07-22, 23:08
Czyli inwestycja w szkołę policealną opłacałaby się? Chodzi mi o zimną kalkulację, bez bujania w obłokach i gdybania.
Jeśli chcesz zostać księgowym trzymaj się z dala od jakichkolwiek szkół. One nic nie dają. Jeśli nie masz żadnych podstaw w tym kierunku (np studiów w kierunku ekonomii/rachunkowości) zgłoś się do Stowarzyszenia Księgowych w Polsce. Oni cię przeszkolą i dadzą certyfikat, który będzie coś znaczył (ale licz się z kosztami). Szkółki liczą na frajerów, a papierem od nich można się tylko podetrzeć.
Kruczek
Wysłany: 2011-07-23, 11:14
Jesteś chyba trochę niesprawiedliwy, znam wielu księgowych którzy dobrze sobie radzą i są po takich szkołach. Twoje zdanie ma dużo prawdy, ale jest też przesadne. Wiesz na dodatek że można chodzić na studia i robić kursy? Szkoła wcale nie przekreśla Twoich możliwości. Nie można być takim cynikiem.
jako że mam już jakieś doświadczenie w tym zawodzie to jak dla mnie najważniejsze jest doświadczenie. Trzeba mieć dużo szczęścia żeby trafić na dobrą szkołe, a jak już do takiej trafisz musisz to wszystko wykorzystać w życiu.
U mnie to było tak: po liceum ekonomicznym studia ekonomiczne, po studiach staż w biurze, po pół roku wybrałem się na kurs księgowości komputerowej, kadry płacy itp, nie byłem do końca z niego zadowolony, Panie prowadzące (głównie właścicielki biur rachunkowych) miały różną wiedzę, albo nie umiały jej przekazać. Po tym kursie zaraz wybrałem się na kurs na samodzielnego księgowego w SKwP, prowadzący byli głównie biegłymi, dużo na takim kursie się można było nauczyć, choć i zdarzyła się Pani która nie umiała przekazać swojej wiedzy innym (Pani Biegła), na następnym kursie zrezygnowano z niej. To tyle moich kursów na początku pracy w księgowości, po kolejnym roku pracy w biurze zacząłem uczyć się już sam do egzaminu na certyfikat księgowy, mając trochę szczęścia zaliczyłem go, dzięki przedewszystkim też wiedzy jaką zdobyłem pracując w księgowości. W tym zawodzie człowiek uczy się cały czas, a najlepiej to wychodzi gdy człowiek spotyka się z tym na codzień.
Każdy sposób dobry na zdobycie wiedzy, tylko czasami może się okazać, że to jest strata czasu. Dobrze sprawdzić tego typu szkoły...
dajdojan
Wysłany: 2011-09-05, 15:09
Myślę, że jednak najlepiej pójść do Stowarzyszenia Księgowych. Masz jasno przedstawione szczeble, które pokonujesz i jesteś pewien, że po uzyskaniu dyplomu księgowego coś umiesz. Fakt jest drogo.
_________________ OC dla księgowości: www.ksiegowy.obowiazkowe.pl
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: