Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2012-01-07, 23:01 jednostka wartości zakupionych materiałow
hej
temat dotyczy wyceny dowodu przychodu w cenie nabycia i rozliczenia wspólnych kosztów zakupów. Proszę o wyjasnienie na przykładzie czym jest wspomniana w temacie jednostka. Niby to proste ale nie do końca kumam. Pozdro
Wycena dowodu przychodu w cenie nabycia? Gdybym był teoretykiem to bym padł na zawał w tym momencie... :P
Nie ma czegoś takiego. Nie chodzi ci przypadkiem o rozliczenie faktur zakupu?
dajdojan
Wysłany: 2012-01-10, 14:33
Coś mi się wydaje, że tutaj jakiś chochlik językowy się wkradł, bo się z taką jednostką również nigdy nie spotkałem Teoretycy by przeżyli. Im się nie raz od studentów udaje bardziej kosmiczne wyrażenia usłyszeć. Podobnie jak ckr przyszły mi na myśl faktury zakupu.
_________________ OC dla księgowości: www.ksiegowy.obowiazkowe.pl
cytat pochodzi z podręcznika Barbary Gierusz ' Podręcznik samodzielnej nauki księgowania'.
str 208 przykład 13
cytat '
Faktura dostawcy za zakupione i przyjęte materiały obejmuje:
-100 kg materiałów ' A' w cenie zakupu 150 zł za kilogram- 15.000
-50 szt materiałow ' B' w cenie zakupu 100 zł/szt- 5.000
razem 20.000
-koszty transportu, załadunku, opakowań 10.000
-razem 30.000
Wycena dowodu przychodu w cenie zakupu wynika wprost z otrzymanej faktury i wynosi 20.000 ( z tego wartosć przychodu materiałów ' A'- 15.000, materiałow ' B' - 5.000)
Wycena dowodu przychodu w cenie nabycia wymaga rozliczenia wspólnych kosztów zakupu ( wynoszących 10.000) na:
-obciążające materiały A.
-obciążające materiały B.
Rozliczenia tego można dokonać następująco:
a) koszty zakupu przypadające na jednostkę wartosci zakupionych materiałów:
.........(koniec cytatu) i tutaj jest działanie 10 tysięcy podzielić na pięć tysięcy plus piętnaście tysięcy. Wynik to 0,5
Mysle ze nie ma tu chochlika bo sformułowanie ' wycena dowodu przychodu......' pojawia sie napisane wytłuszczonym drukiem dwa razy tylko ze pierwszym razem chodzi o wycene dowodu przychodu w cenie zakupu a drugi raz w cenie nabycia.
Prosba o komentarz .
dajdojan
Wysłany: 2012-01-11, 11:14
W sumie nie spotkałem się z takim określeniem, dlatego pierwsze co pomyślałem, że mógł się jakiś chochlik wkraść. Teraz już będę wiedział na przyszłość, że mogą się takie sformułowania pojawiać. Fajnie, że rozwinąłeś w tym poście problem. Wg mnie chodzi tutaj o fakturę jako dowód ksiegowy.
Teraz tym bardzie twierdzę, że to jakiś błąd. Jeśli nie, to być może gdzieś ktoś kiedyś używał terminu "przychód" na określenie "przyjścia" np zakupionych materiałów. Nie znam tej książki, ale moim skromnym wycena dowodu też nie wchodzi w grę. Być może wynika to ze sposobu nauczania, mnie inaczej uczyli i to, co przytaczasz, brzmi bardzo dziwnie... Wyceniać można składniki aktywów, ale żeby dowody księgowe? W tym przypadku chodzi o rozliczenie kosztów transportu na jednostkę zakupionych materiałów.
dajdojan
Wysłany: 2012-01-13, 14:22
A w sumie z którego roku jest ta książka? Zaciekawiło mnie na tyle to sformułowanie, że się postaram się spytać mojego promotora, z którym mam jeszcze kontakt co on o tym sądzi, skąd takie nazewnictwo mogło się wziąć i czy jest/było poprawne kiedykolwiek poprawne.
to jest wydanie z 2011 ale mysle ze napisana została parę lat wstecz. Niestety, nie ma na jakiejkolwiek stronie z tego podrecznika zapisu daty rocznej kiedy pierwszy raz wydano ten podrecznik.
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: