Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Frey
Wysłany: 2011-10-30, 18:35 Koszty istotne i nieistotne
Mam kejsa, chodzi o wskazywanie kosztów istotny i nieistotnych (z zaznaczeniem kosztów zapadłych).
Sytuacja wygląda tak, że firma ma pewien park maszynowy i produkuje pewny produkt. W pewnym momencie zastanawia się nad wyrabianiem dodatkowego produktu, w tym celu musi kupić nową maszynę. Stara maszyna nie będzie już użytkowana (oraz nie można jej sprzedać). Spółka przewiduje, że zużycie surowca będzie takie samo (po wprowadzeniu nowego produktu) oraz liczba pracowników się nie zmieni.
Mam wskazać koszty (istotne i nieistotne + zapadłe) w zależności od decyzji jaką podejmie przedsiębiorstwo. Tzn czy kupi nową maszynę czy nie. Koszty mają być wskazane dla dwóch okresów: jednego miesiąca oraz 2 lat. Wiadomo, że w okresie 2 lat co najmniej jedna maszyna ulegnie pełnej amortyzacji.
Jakie koszty widzicie w tym zadaniu. Ja widzę, koszty wynagrodzeń, koszty surowców, koszty magazynowania surowców, koszty amortyzacji, koszty nabycia nowej maszyny.
Moim zdaniem kosztem zapadłym jeśli już to mogą być tylko tutaj już zamortyzowana wartość już posiadanych maszyn.
Natomiast koszty istotne będą w przypadku zakupu nowej maszyny (zwiększy sie ogólna amortyzacja) oraz w horyzoncie 2 lat kosztem istotnym będzie również amortyzacja (niezależnie czy kupimy nową maszynę czy nie) gdyż jedna maszyna sie zamortyzuje i ogólny koszt amortyzacji się zmniejszy.
Czy coś mi jeszcze umyka? Ewentualnie proszę w wskazówki
Na początek trochę definicji: koszty istotne będą poniesione po podjęciu decyzji, a ich wysokość jest różna dla wariantów decyzji. Nieistotne nie są skutkiem podjętej decyzji, lub dla wszystkich wariantów są takie same. Zapadłe są nieuniknioną konsekwencją podjętych decyzji.
Dziwna rzecz. Spółka chce kupić maszynę żeby produkować dodatkowy produkt, ale stara jest bezużyteczna, to znaczy, że nowa wytwarza jednocześnie i stary produkt i dodatkowy. A skoro stara jest bezużyteczna (bo w końcu nie będzie użytkowana) to jaki spółka ma wybór? Będzie produkować bez maszyny? Kolejne inteligentne zadanie :)
Koszty: materiały, wynagrodzenia, amortyzacja (nie ma czegoś takiego jak koszt nabycia nowej maszyny. To będzie tylko transfer aktywów, np środki pieniężne 'zamienisz' na maszynę; kosztem tego zakupu będzie rozłożona w czasie amortyzacja), koszt demontażu starej maszyny (chyba, ze spółka rozbuduje hale produkcyjne, albo ma tyle miejsca w obecnym parku, że nie musi rozbudowywać ani demontować), skoro stara maszyna nie będzie użytkowana to jej wartość netto będzie kosztem (PKO, bo najprawdopodobniej zostanie zlikwidowana), dojdą do tego koszty uboczne zakupu i montażu nowej maszyny, ale wejdą do wartości początkowej maszyny.
Trzeba to rozbić na dwa warianty: 1. zakup nowej maszyny, 2 nie zakup nowej maszyny :) i przyporządkować koszty. Już na oko widać, że materiały i wynagrodzenia będą nieistotne, bo takie same w obu przypadkach.
Dalej sam pokombinuj, bo mi tu brakuje kilku założeń, przez co sytuacja jest zamazana i równie dobrze można powróżyć z fusów (np co z tą starą maszyną? jeśli nie można jej użytkować to amortyzacja odpada, jeśli jednak można to jak ustalić czy amortyzacja będzie istotna czy nie? odpisy obu maszyn mogą być równe lub nie). W ostateczności sam przyjmij pewne założenia i na tej podstawie określ koszty lub uzupełnij dane.
Frey
Wysłany: 2011-10-31, 21:00
Dzięki za pomoc. Co do samej treści problemu, to przedstawiłem go tak jak to jest to mi przedstawione. Co do tego "produkowania bez maszyny", to po prostu spółka może nie zdecydować się na wyrabianie nowego produktu i wtedy nie kupi nowej maszyny. Nowa maszyny będzie produkować stare i nowe produkty, a jeśli kupimy nową to starą można (wyrzucić) zlikwidować.
Ja bym nie wnikał, czy starą maszynę trzeba demontować, ewentualnie można założyć, że nową maszynę postawi się.
Pytanie dodatkowe czy będą tutaj jakieś koszty zapadłe? Moim zdaniem jeśli już to będzie to dotychczas zamortyzowana część maszyny (czyli jakby stara amortyzacja).
Dzięki za wyjaśnienie co stanie się ze starą maszyną, no faktycznie ona przestanie być użytkowana zatem w PKO pojawi się to co zostało z jej wartości - będzie to koszt istotny bo jak najbardziej zależy od podjętej decyzji.
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: