Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2011-07-10, 13:27 Księgowośc w małej firmie potrzebna pomoc
Witam.
Mam kilka pytań do osób znających się na temacie.
Od niedawna prowadzę swoją firmę, sam prowadzę księgowość.
Mam kilka pytań:
1. Czy składki opłacane do ZUSu wrzucać teraz w koszty czy można to rozliczyć pod koniec roku? Gdzie to i jak księgować.
2. W której kolumnie 10 czy 14 zaksięgować poniesione koszty w postaci:
a) zakupu mebli (krzesła, stół, sofa)
b) zakupu obiektywu do aparatu oraz filtrów na ten obiektyw
c) zakupu domen internetowych
d) zakupu wody mineralnej do biura
e) materiały potrzebne do remontu (pędzle, farby, listwy do drzwi itp)
Kiedy otrzymuję fakturę na której wyszczególniona jest kwota produktu i kwota odstawy to muszę to zaksięgować osobno? W sensie koszt dostawy jako koszty uboczne?
3. Zakladając konto PayPal , wiem że przelewają drobną kwotę jakieś 10-15 groszy. Ta kwota pojawi sie na rachunku firmowym. Trzeba to księgować jako dochód? Czy inaczej:)
Proszę o pomoc i informacje.
PS. Niedługo możliwe, że będę poszukiwał osoby, która będzie prowadzić moją księgowość.
Nakręciłeś. Nie myl księgowości z Podatkową księgą przychodów i rozchodów.
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20031521475+2011%2401%2401&min=1
Tu masz rozporządzenie. Jest z grubsza nieaktualne, bo nie ujednolicają rozporządzeń :) ale na końcu masz wzór pkpir i opis jak wypełniać. Zapoznaj się z załącznikiem i wtedy ponów ewentualne pytania (tam powinieneś wszytko znaleźć, więc jak czegoś nie zrozumiesz wal).
Aczkolwiek:
1. Składki musisz płacić regularnie (zwykle terminy graniczne są w ustawach lub rozporządzeniach).
2. Kolumna 10 dotyczy tylko materiałów i towarów, czyli tylko tego czym byś handlował gdybyś prowadził sklep. Większość z tego to kol 14, ale bacz uwagę na to co jest Kosztem Uzyskania Przychodów, gdyż innych kosztów nie możesz wrzucić (np aparat, jeśli prowadzisz zakład foto to tak, jeśli kupiłeś, bo sobie chciałeś mieć to US cię zje). Najlepiej daj znać co to za działalność.
Obiektyw jest mi potrzeby w pracy także tu sie nie martwie. Zajmuje się tworzeniem stron, promocją itp, tak więc aparatu używam m.in do robienia fotek np w firmie klienta ktoremu robie strone itp.
Wracając do moich pytań:
Wysłany: Dzisiaj 13:27 Księgowośc w małej firmie potrzebna pomoc
Witam.
Mam kilka pytań do osób znających się na temacie.
Od niedawna prowadzę swoją firmę, sam prowadzę księgowość.
Mam kilka pytań:
1. Czy składki opłacane do ZUSu wrzucać teraz w koszty czy można to rozliczyć pod koniec roku? Gdzie to i jak księgować.
Skłądki opłacam regularnie - tylko pytanie czy wrzucać to co miesiąc w koszty czy mogę to odliczyć sobie pod koniec roku składając roczna deklarację?
2. W której kolumnie 10 czy 14 zaksięgować poniesione koszty w postaci:
a) zakupu mebli (krzesła, stół, sofa)
b) zakupu obiektywu do aparatu oraz filtrów na ten obiektyw
c) zakupu domen internetowych
d) zakupu wody mineralnej do biura
e) materiały potrzebne do remontu (pędzle, farby, listwy do drzwi itp)
Wszystkei powyższe koszty wpływają na dochody (tak przynajmniej to rozumiem):
meble to wyposazenie w biurze -
obiektyw jak wspomniałem wyrzej
domeny internetowe - to strony, które przynoszą mi zyski
woda mineralna do biura - w trakcie pracy, poczestunek dla klienta
materialy potrzebne do remontu - remont biura, aby budowalo pozytywny wizerunek, a pozytywny wizerunek to wieksza przedaz itp
Czy się mylę??
A wracając do PayPal i tej niewielkiej wpałty która nie jest dochodem , nalezy to ksiegowac czy nie?
1. Koszt musi być przypisany do okresu w którym został poniesiony. Płacisz ZUS co miesiąc, wiec co miesiąc wrzucasz do księgi.
2. Masz rację, ale jak już wspominałem patrz co stanowi KUP (w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych masz wymienione, więc tam też zajrzyj), bo jeśli wydasz na coś co nie stanowi KUP będziesz miał problem - trzeba być ostrożnym (np. ten obiektyw, jak przyjdzie kontrola i zobaczą, że posiadanie aparatu - zwłaszcza lustrzanki - nie jest niezbędne dla twojej firmy, a ty kupiłeś sprzęt za kilka tysięcy, mogą się przyczepić. I nagle się okaże, że koszty spadły ci o kilka tysięcy i musisz dopłacić podatek).
3. Jest przychodem wiec wrzuć do księgi.
1. Musze wystawic jakiś węwnetrzny dowód na to?
2. Ale po kontroli w najgorszym wypadku będę musiał dopłacić podatek tak?
Obiektyw kosztował niecałe 700pln ;) I jest potrzebny do pracy
3. A na jakiej podstawie wrzucic ten dochod... Zrobili tylko przelew do weryfikacji i jest tam jakiś numer, nie mam na to zadnego dokumentu. ;/
Jesteś księgowym?? Możesz w tym konkretniej pomóc z ewentualną opłatą?
1. Powinieneś mieć dowody zapłaty, np potwierdzenie z banku, lub wyciąg jeśli płaciłeś przelewem.
2. Rozumiem, ale pamiętaj, że do kosztów możesz zaliczy tylko to co jest niezbędne dla działalności (swego czasu były bajki, gdy ktoś prowadzący własną działalność kupował co chciał do domu i myślał, że w koszty wrzuci ;) )
3. Aha, skoro to tylko taka pierdółka to w sumie zastanawiałbym się czy to dodać. Jeśli to wpłynęło na osobne konto firmy, to lepiej wrzucić do pozostałych przychodów na podstawie WB.
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: