rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
księgowy/księgowa własna działalność ...........??
Autor Wiadomość
hubertt22 

Wysłany: 2008-01-24, 22:04   księgowy/księgowa własna działalność ...........??

Witam i przepraszam że od razu z pierwszego posta taki temat zakłądam.

Mam parę pytań odnośnie prowadzenia D.G wraz z zatrudnieniem na umowę o pracę
troszkę już wiem, gdzieś dzwoni ale nie wiem gdzie...... może ktoś tu mi ładnie łopatologicznie wszystko wytłumaczy, a raczej podpowie, da wskazówki .....

Opis sytuacji w skrócie:
zatrudnienie: umowa o pracę na czas nieokreślony, chęć założenia własnej działalności gospodarczej, podstawowa działalność wg PKD 75.25.Z, 80.42.B, szkoleniowa + ewentualne inne działy z polskiej klasyfikacji (które i ile ich może być) żeby na starcie się nie ograniczać, działalność można powiedzieć jednoosobowa ewentualnie ze zleceniami dla specjalistów
Jak to jest z tym wszystkim ?? czy jeśli pracodawca płaci za mnie teraz ZUS to zakładając D.G. już tego odprowadzać nie muszę ?? , (ewentualnie tylko część chyba 170zł)
na jakich zasadach najlepiej się rozliczać U.S,
Wiem że najpierw do gminy po wpis, potem do ZUS-u, banku rachunek firmowy, i urząd skarbowy, REGON, jak to jest krok po kroku, ile jest na to czasu

Na razie może to tyle...

t.edyta@poczta.

Wysłany: 2009-11-23, 19:30   

PRZEDMIOTEM AUKCJI SĄ PRZYKŁADOWE TESTY Z ROZWIĄZANIAMI DO EGZAMINU NA USŁUGOWE PROWADZENIE KSIĄG RACHUNKOWYCH - CERTYFIKAT KSIĘGOWY

ZESTAW PYTAŃ TESTOWYCH DO EGZAMINU PAŃSTWOWEGO !!!

Przedmiotem sprzedaży jest przykładowy zestaw 2566 pytań testowych do egzaminów państwowych na usługowe prowadzenie ksiąg rachunkowych (Certyfikat Księgowy) lub Doradcę Podatkowego w wersji elektronicznej (plik Excell)

Pytania podzielone są na 3 moduły: Rachunkowość, Prawo, Podatki, w 2 wersjach (w 2 oddzielnych arkuszach):

1) do nauki/treningu (3 warianty odpowiedzi: dobrze, źle, brak)
2) egzamin testowy (symulacja) w/g zasad obowiązujących na egzaminie państwowym z odpowiedziami punktowanymi

odpowiedź poprawna +2 pkt
odpowiedź błędna -1 pkt
brak odpowiedzi 0 pkt

Po przerobieniu wszystkich pytań skrypt zlicza punkty i pokazuje wynik procentowy z każdego z modułów i/lub wynik ogólny w/g zasad obowiązujących na egzaminie państwowym - część testową uważa się za zaliczoną przy zgromadzeniu 60% maksymalnej liczby punktów (czyli przy założeniu 100% poprawnych odpowiedzi)

Na egzaminie państwowym część testowa składa się ze 160 pytań, za które można uzyskać maksymalnie 320 pkt - test jest zaliczony przy osiągnięciu minimum 196 pkt (czyli 60% z maksymalnej liczby 320 pkt.
Zestaw pytań jest aktualny.

UWAGA! KOSZT PRZESYŁKI GRATIS, BOWIEM PUBLIKACJĘ DOSTARCZAM MAILEM

GG 10101233
t.edyta@poczta.fm

Radomiak 

Wysłany: 2009-12-19, 17:06   

przy prowadzeniu działalności opłacasz tylko zdrowotną (zakładając że zarabiasz min.wynagrodzenie)

E-ksiegowe

Wysłany: 2009-12-21, 16:10   

Ale nie bardzo rozumeim TWojego pytania: chcesz sie dowiedzieć jak to jest krok po kroku założyć DG z biurem rachunkowym??
Czy po prostu same podatki jako właściciel takiej firmy??

E-ksiegowe

Wysłany: 2010-02-20, 22:27   

No dobrze,tylko jak mają sie certyfikaty do pytania autora tematu?? Może tak jakaś bardziej merytoryczna odpowiedź Panie Certyfikat??

nikon 

Wysłany: 2010-05-25, 08:25   

"Jak to jest z tym wszystkim ?? czy jeśli pracodawca płaci za mnie teraz ZUS to zakładając D.G. już tego odprowadzać nie muszę ?? , (ewentualnie tylko część chyba 170zł)
na jakich zasadach najlepiej się rozliczać U.S,
Wiem że najpierw do gminy po wpis, potem do ZUS-u, banku rachunek firmowy, i urząd skarbowy, REGON, jak to jest krok po kroku, ile jest na to czasu...."

Jak widzę taką niechęć do administrowania to polecam pomoc: http://www.benji24.pl/; założą, poprowadzą i zabezpieczą. Outsourcing to dziś normalna sprawa. I obniża koszty.

marianna 
marianna

Wysłany: 2012-01-02, 10:32   serwisy informacyjne

Hej!
jeśli masz jakieś pytania dot. rachunkowości zawsze warto być na bieżąco czytając pomocne serwisy i artykuły dostępne za darmo w internecie. Ja korzystam z Infora.pl. Tam sama zawsze znajdę szybko potrzebną mi poradę i nowość podatkową. Ale oczywiście na rynku jest sporo książek i e-bookow także.
Pozdrawiam

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu