Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
mam problemy z zakumaniem ceny zakupu i postanowiłem w dziwny sposób sprecyzować pytanie. Moze w ten sposób uda mi się dojść jakoś do sedna. Pytanie brzmi tak jak brzmi i wazne w nim jest słowo ' zazwyczaj' sugerujące ze rzeczy o których mowa zdarzają się czesto ale nie zawsze . Pytanie:
1.Kto i co zazwyczaj kupuje w cenie zakupu?
2.Kto i co zazwyczaj kupuje w cenie nabycia?
Co do drugiego to domyslam się ze chodzi o gości którzy ponoszą koszty np transportu lub instalacji zakupionego produktu itp. Co do pierwszego to mam rzeczywiscie problem. Kupiłem w sklepie młotek za 223 złote . Nie zamierzam poniesc kosztów dodatkowych za np transport bo przeniose młotek do domu w kieszeni . Dostaje od sprzedawcy fakture więc bedzie na fakturze vat naliczony przez sprzedającego.
Moj zakup nie kwalifikuje sie na cene nabycia- brak kosztów na np transport.
Moj zakup nie kwalifikuje się na cene zakupu bo mam na fakturze naliczony vat- z definicji ceny zakupu wynika , że jest to cena bez vat.
Nie dokonujesz zakupu w konkretnej cenie. Nie wiem jaką definicję ceny widziałeś, ale prawidłowo powinno to brzmieć "bez podlegającego odliczeniu podatku VAT" co oznacza, że jeśli jesteś podatnikiem VAT to ceną zakupu jest cena z faktury bez podatku VAT, a jeśli nie jesteś podatnikiem VAT to ceną zakupu jest cena wraz z podatkiem VAT.
Wybór ewidencji zapasów (materiałów) w cenie nabycia lub zakupu należy do kierownika. Jest, zdaje się, w ustawie powiedziane, że ceną jest cena nabycia, a zakupu w przypadku gdy koszty zakupu są nieistotne (np kupiłeś towar o wartości 1000 zł i koszt transportu wyniósł 30zł).
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: