Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2011-09-21, 15:13 Kursy na certyfikacje zawodową SKwP ????
jw.
czy warto robic te kursy? czy sa one honorowane przez pracodawcow? czy nie lepiej odrazu wziasc sie za certyfikat min. finansow na uslugowe prowadzenie ksiag rachunkowych?
http://www.skwpbydgoszcz.pl/?cid=150&unroll=139
te kursy sporo kosztuja, jestem zainteresowany ale boje sie ze na zadnym pracodawcy nie zrobi to wrazenia... jakie sa wasze wrazenia zwiazane z ta certyfikacja?
A masz jakiekolwiek pojęcie o księgowości, że chcesz się na certyfikat szarpać? Słyszałem że są bardzo trudne, więc nie liczyłbym na łatwe zaliczenie. Z drugiej strony gdybym miał zatrudnić kogoś to wolałbym, żeby miał wykształcenie w tym kierunku, a nie sam certyfikat (tym bardziej bez zaliczonych kursów choćby SKwP).
Jestem technikiem ekonomistą, pojecie na temat rachunkowosci mam. Zaczynam studiowac ekonomie na UMK w Toruniu i chcialbym kiedys pracowac jako ksiegowy dlatego zastanawiam sie nad czyms takim...
W takim razie kurs się przyda. Na pewno bardziej od technikum, czy nawet studiów (poziomy są czasami tak niskie, że szkoda gadać), bo SK raczej za twarz papierka nie da. Choć oczywiście im więcej dokumentów do okazania przed ewentualnym pracodawcą tym lepiej.
rozumiem... ale tak sie zastanawiam czy to wszystko jest warte zachodu skoro cala certyfikacja kosztuje 10 000 zl (4 kursy), a jak czytam co piszą księgowi na temat swoich zarobków... najnizsza krajowa za 5 lat studiow to przesada ;]
Niewiele jest zawodów gdzie już na starcie dostaniesz dobre zarobki -chyba, że masz ojca prezesa ;)
Jeśli się wciągniesz i zdobędziesz doświadczenie to nie problem iść dalej na głównego, czy biegłego rewidenta, a tam już zarobki dobre.
Jak to ktoś kiedyś powiedział - warto inwestować w edukację, bo nawet za studia zaoczne zapłacisz kupę kasy, ale z kwalifikacjami jakie za nie dostaniesz możesz złapać pracę, w której miesięczna pensja spłaci ci te studia i jeszcze sporo zostanie...
dajdojan
Wysłany: 2011-09-26, 13:22
Łukaszno1
pamiętaj również, że twoje zarobki podniesie znajomość języków obcych, przede angielski i jeszcze jeden byłby plusem. Będąc dobrze wykształconym księgowym, który posługuje się dodatkowo płynnie językami zagranicznych klientów zwiększasz swoje kwalifikacje i szanse na dobrą pensję.
_________________ OC dla księgowości: www.ksiegowy.obowiazkowe.pl
Od siebie dodam, że języki skandynawskie mogą być opłacalne. Słyszałem, że można spotkać firmy, które są gotowe zatrudnić na stanowiska księgowych lub analityków ludzi którzy tylko znają język - firmy są skłonne same wyszkolić pracownika w zakresie wymaganym na dane stanowisko...
dajdojan
Wysłany: 2011-09-29, 12:27
Zgadza się. Skandynawskie i egzotyczne: języki krajów Bliskiego Wschodu i Dalekiego Wschodu. Kiedyś w rozmowie z headhunterem z Krakowa dowiedziałem się iż firmy coraz częściej sięgają po ludzi zaraz po studiach, niedoświadczonych, ale umiejących dany język.
_________________ OC dla księgowości: www.ksiegowy.obowiazkowe.pl
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: