rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Metoda VAIC
Autor Wiadomość
edycior 

Wysłany: 2011-04-17, 18:28   Metoda VAIC

Witam,

Przeprowadzam właśnie badania metoda VAIC i badam wpływ kapitału intelektualnego i ludzkiego na wyniki finansowe firmy. Jednym z kroków jest obliczenie kosztów ponoszonych przez przedsiębiorstwo, a dokładnie koszty operacyjne - koszty zasobów ludzkich.

Mam problem z ustaleniem kosztów operacyjnych z RZiS, czy to ma być suma kosztów własnych sprzedaży, kosztów sprzedaży, i kosztów ogólnego zarządu, pozostałych kosztów operacyjnych? Co powinnam zsumowac?

w skonsolidowanym rachunku zysków i strat Koszty działalności operacyjnej,
sprzedaży i ogólnego zarządu wynosza 161 717 (tys zł) a w nocie pt Koszty działalności operacyjnej oraz pozostałe koszty operacyjne, suma wynosi 163 182(tys) -> w podsumowaniu pisze :Razem koszty sprzedanych produktów, towarów i materiałów, dystrybucji oraz koszty ogólnego zarządu i pozostałe koszty operacyjne, KTÓRA KWOTA JEST PRAWIDŁOWA??

Bardzo prosze o pomoc, mam nadzieje ze jasno sie wyraziłam;-)

Frey 

Wysłany: 2011-04-18, 10:41   

Dobrze byłby zobaczyć to całe sprawozdanie, ale wydaje mi się, że ta druga kwota jest pełniejsza. Po za tym widać, że ta druga kwota została prawdopodobnie uzupełniona o pozostałe koszty operacyjne.

edycior 

Wysłany: 2011-04-18, 18:56   

podaję link do sprawozdania jeśli ktoś miałby czas :
http://www.vistulagroup.pl/files/reportsperiodical/SARS_2005.pdf

czy w innych sprawozdaniach koszty operacyjne to suma kosztów wg rodzaju czy suma kosztów sprzedaż, kosztów sprzedaży własnej i kosztów ogólnego zarządu??

Z góry dzięki za pomoc!!!!!!!!!! :)

Frey 

Wysłany: 2011-04-18, 20:59   

To jest sprawozdanie zgodne z MSSFami a tam można robić prawie co się chce, faktycznie firma Vistula nawiązuje dużo do KSR, jednak są różnice.
Koszty operacyjne prezentowane są różnie zależności od chociażby wariantu czy też standardu. Odpowiadając na Twoje pytanie to koszty operacyjne to koszty rodzajowe + koszty pozostałej działalności operacyjnej, albo w drugim wariancie to suma kosztów własnych sprzedaży, wartości towarów, kosztów sprzedaży i kosztów ogólnego zarządu + pozostałe koszty operacyjne.

W tym przykładzie kosztów które szukasz to suma pozycji:
Koszt własny sprzedaży
Koszty sprzedaży
Koszty ogólnego zarzadu
Pozostałe koszty operacyjne

edycior 

Wysłany: 2011-04-18, 22:27   

dzięki, bardzo mi pomogłes!! :)

vincente.10 
Vince10

Wysłany: 2012-05-13, 22:27   VAIC pomoc

Witam. Chciałbym prosić o pomoc w metodzie VAIC.Znalazłem post z podobnym pytaniem ,stad ta prośba.Miałbym takie 2 pytania.Chodzi o to które to pozycje w bilansie zyskó i strat .IN (wszystkie wydatki z wyjatkiem tych na kapitał ludzki)- które towskaźniki w bilansie zysków i strat (chodzi mi o nazwy tych wskaźników. HC (wartosc wszyskich wydatków na pracowników) - który to wskażnik, jak sie nazywa/ją.Pozdrawiam

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu