Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2010-10-13, 13:45 Określona ścieżka kariery, od podstaw do certyfikatu.
Witam serdecznie,
przed napisaniem tego tematu poczytałem już forum i rozmawiałem z zaprzyjaźnioną księgową, ale chciałbym uzyskać na forum potwierdzenie tego wszystkiego.
Chciałbym swoje życie zawodowe związać z księgowością. Mam bardzo podstawową wiedzę z zakresu rachunkowości jaką nabyłem przez 4 lata nauki w liceum ekonomicznym. Było to 10 lat temu więc chciałbym rozpocząć edukację od początku.
Na początek zapisałem się na kurs dla osób nie mających wcześniej styczności z księgowością:
Księgowość Komputerowa Małych I Średnich Firm ze strony inwestycjawkadry.info.pl trwający miesiąc.
Po ukończeniu tego kursu chciałbym podjąć następne, podnoszące stopniowo wiedzę.
Równolegle chciałbym zapisać się na roczne studia podyplomowe oraz podjąć pracę jako np. pomoc księgowego/księgowej.
Chciałbym zapytać się, kiedy otrzymam certyfikat księgowego aby móc prowadzić samodzielne biuro rachunkowe. Mam wyższe wykształcenie mgr, oraz brak mi doświadczenia zawodowego w księgowości. Pytam, bo jeżeli dobrze zrozumiałem, certyfikat (bez zdawania egzaminu) otrzymam w momencie kiedy ukończę studia podyplomowe oraz będę miał 3 letnie doświadczenie w zawodzie.
Czy związku z tym mogę najpierw:
- ukończyć studia (1rok)
- podjąć pracę w biurze rachunkowym (3lata)
- dostać certyfikat, czyli po 3 latach od skończenie szkoły
Wiem, że droga do samodzielnego prowadzenia biura rachunkowego nie jest łatwa, i nie wystarczy 3 a nawet 5 letnie doświadczenie ale chciałbym podjąć takie kroki aby móc w przyszłość "pomyśleć" o założeniu własnej działalności".
Pozdrawiam
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: