rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatek dochodowy-zadanie
Autor Wiadomość
Ornery 

Wysłany: 2011-11-15, 23:25   Podatek dochodowy-zadanie

Problem z zadaniem
Proszę ustalić poziom wyników na podstawie następujących informacji:
Przychód ze sprzedaży produktów 3 000,-
Koszt wytworzenia sprzedanych produktów 2 000,-
Koszty sprzedaży 100,-
Koszty ogólne 300,-
Przychody ze sprzedaży towarów 800,-
Wartość sprzedanych towarów w cenie nabycia 500,-
Pozostałe przychody operacyjne 600,-
Pozostałe koszty operacyjne 400,-
Przychody finansowe 300,-
Koszty finansowe 600,-
Straty nadzwyczajne 100,-
Zyski nadzwyczajne 30,-
Dodatkowo wyliczyć wielkość podatku dochodowego, wiedząc że koszty, które nie są uznane trwale przez prawo podatkowe za koszty podatkowe (różnica ujemna) wynoszą 300,- a przejściowa różnica dodatnia w kosztach i przychodach 50,- przy stopie podatkowej 19%
Nie wiem jak obliczyć ten podatek dochodowy. Proszę o pomoc

ckr 

Wysłany: 2011-11-16, 12:06   

Podatek składa się z części bieżącej (wyliczonej bezpośrednio z wyniku brutto) i odroczonej wyliczonej z różnicy między różnicami przejściowymi ujemnymi i dodatnimi (300-50. z tego wyliczasz 19% wg stawki podatku i to właśnie będzie część odroczona podatku).

Więcej nie pomogę. W załączniku nr do UoR jest wzór Rachunku zysków i strat w wariancie kalkulacyjnym - bo tu ewidentnie ten trzeba zastosować - otwórz ustawę i podstaw wartości (bierz pod uwagę tylko litery). Potem wylicz podatek (tylko podatek rozdziel na dwie części - wspomnianą bieżącą i odroczoną). Od zysku brutto odejmij tylko część bieżącą, odroczonej nie ruszaj. Owocnej pracy (im więcej sam zrobisz tym więcej zrozumiesz) ;)

basket164 

Wysłany: 2011-11-23, 01:14   

witam, ja mam to samo zadanie, tylko ze tak mam obliczyc ten podatek dochodowy, i tak w odpowiedziach mam, ze obliczamy go tak:
(730+300-50)*19%=186 <- ten zapis rozumiem
50*19%=10 <- ale nie wiem dlaczego jeszcze raz te same 50 mnożymy razy oprocentowanie??

z góry dziekuje ze pomoc, Grzesiek.

ckr 

Wysłany: 2011-11-23, 11:59   

A jesteś pewien, że to to samo 50 zł? Odroczone podatek dochodowy jest dość skomplikowany do pełnego zrozumienia. Osobno ustala się aktywa i rezerwy na odroczony, więc może dlatego powtórzono. Zajrzyj na stronę MF i poszukaj KSR 2. Tam jest sporo opisane + przykłady.

Ornery 

Wysłany: 2011-11-23, 22:28   

(730+300-50)*19%=186 <-bieżąca część podatku
50*19%=10 <- odroczona część podatku
wystarczy już tylko 186 +10 = podatek dochodowy i koniec :D

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu