rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatek na ryczałcie proszę o pomoc
Autor Wiadomość
dobrytata 

Wysłany: 2011-11-02, 18:01   Podatek na ryczałcie proszę o pomoc

Witam, z góry przepraszam za zaśmiecanie forum takim niszowym tematem ale naprawdę potrzebuję pomocy.

Nie wiem jak obliczyć podatek, czytałem na kilku stronach www ale wszędzie piszą co innego. Z tego co zrozumiałem wygląda to mniej więcej tak:

Dochód - składka na ub. społ x 5,5 % - składka na ub. zdrowotne (7,75%)

moje składki (niższy ZUS):
ub. społeczne 123,24
ub. zdrowotne 243,39

np.

dochód 4000 zł

4000 - 123,24 = 3876,76 x 5,5% = 213,22 - 209,58 (7,75% z podstawy 2704,31) = 3,68 - 4zł podatku

czy dobrze rozumuję ? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc, pozdrawiam Jacek

ckr 

Wysłany: 2011-11-02, 22:30   

1. Brutto * stawka na ubezpieczenie społeczne (lub kwotowo, stawka jest domyślna w podatku dochodowym) = składka na ubezpieczenie społeczne
2. Brutto - składka na ubezpieczenie społeczne = podstawa naliczenia składki na ubezpieczenie zdrowotne
3. pkt 2 * 9% na ubezpieczenie zdrowotne = składka na zdrowotne
4. pkt 2 - koszty uzyskania przychodu (domyślnie 111,25) = podstawa naliczenia podatku
5. pkt 4 * 18% - 46,34 (te 46 zł to kwota wolna od podatku) = zaliczka na podatek dochodowy
Od zaliczki możesz odjąć część składki na ubezpieczenie zdrowotne i wtedy:
6. pkt 5 - pkt 2 * 7,75%

dobrytata 

Wysłany: 2011-11-03, 12:47   

Niestety nie za bardzo rozumiem to co mi napisałeś. Mógłbyś prostszym językiem (na jakimś przykładzie)? :) znajomi mówili mi, że do obliczenia podatku na ryczałcie nie będę potrzebował księgowej bo sam bez problemu to zrobię. Ale powoli robi się czarna magia.

jeszcze jedno pytanie. Czy jeśłi podatek wyjdzie mi 0 zł to muszę to zgłaszać do US czy po prostu nic nie ruszam ?

ckr 

Wysłany: 2011-11-03, 19:14   

Prościej się nie da - podstaw swój przychód brutto, składkę na ubezpieczenia społeczne masz kwotowo, więc w czym problem? Przy ryczałcie podatek płaci się bez wezwania, a jeśli masz obowiązek wypełnić zeznanie to nie ma znaczenia ile wyszło do zapłaty.

dobrytata 

Wysłany: 2011-11-03, 21:23   

no okey. Wiem, że składki na ubezp. mam stałe. Chodzi mi po prostu o to czy dobrze liczę. Czy dobry, nazwijmy to wzór, obrałem. Lubię miec porządek w papierach i robić wszystko dobrze, na bieżąco.

tak więc: CZY DOBRZE LICZĘ ??

ckr 

Wysłany: 2011-11-04, 11:59   

Wzór dobry. Rozumiem, że te 2704zł podstawy naliczania sam zadeklarowałeś.

Gość

Wysłany: 2011-11-04, 15:05   

podstawę ubezp. zdrowotnego wziąłem stąd:
http://zus.pl/files/minimalna_podstawa.pdf

z podstawy obliczyłem 7,75 % i wyszło 209,58. Chyba jest okey ?

ckr 

Wysłany: 2011-11-04, 17:19   

W takim razie skąd te 123zł? Do ubezpieczeń społecznych zaliczasz emerytalne, rentowe i wypadkowe z tego co pamiętam (chorobowe dobrowolne).

dobrytata 

Wysłany: 2011-11-04, 22:17   

te 123 zł to składka na ubezpieczenie społeczne !! które wg tego co czytałem w internecie mogę sobie odliczyć całe. natomiast składkę ubezpieczenia zdrowotnego płacę 9% podstawy tj. 243,39 zł. Jednak odliczyć mogę sobie 7,75 % od podstawy czyli 209,58.

wzór taki:
dochód - skł. na ubezp. społeczne (123,24) x 5,5 % - 7,75% podstawy na ubezpieczeni zdrowotne (209,58)

w tej skł. na ubezpieczenia społeczne mam to co napisałeś.

Jestem na NIŻSZYM ZUSie.

Zapytam wprost - wiesz jak się oblicza ten podatek ? Dobrze to robię ?

ckr 

Wysłany: 2011-11-05, 14:34   

Dla twojej informacji, ubezpieczenie społeczne obejmuje: emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe (wszystkie obowiązkowe w twoim przypadku). Teraz zobacz w tej tabeli ile cię wyniesie. Jak już pisałem w okresie pierwszych dwóch lat od rozpoczęcia działalności możesz wybrać 30% minimalnego wynagrodzenia jako podstawę, ale który i tak wychodzą inne (w tabeli masz podane stawki procentowe, więc łatwo możesz przeliczyć).

Wzór masz dobry, ale ostatni raz powtarzam: nie pasuje mi wysokość składki na ubezpieczenia społeczne. Jeśli jesteś absolutnie pewien, że jest prawidłowa to ok, jeśli nie (bo wyczytałeś to gdzieś w internecie) to lepiej upewnij się w ZUSie, żebyś nie miał potem problemów.

Zapraszam do lektury: art. 11 oraz 13 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
W największym skrócie znajdziesz tam informację, że od przychodu możesz odjąć składki na u.społ, a od ryczałtu (kwoty podatku) możesz odjąć część składki na u.zdrowotne.

dobrytata 

Wysłany: 2011-11-05, 15:30   

wysokości składek na ubezp. społeczne i zdrowotne nie brałem z internetu. Wziąłem je z druku DRA, który dostałem w ZUSie. Link poniżej:

http://www.wrzuc.net.pl/images/ja.jpg

w takim razie wszystko co pisałem i liczę jest ok ? ;-)

ckr 

Wysłany: 2011-11-05, 17:08   

W takim razie wszystko się zgadza.

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu