Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2012-01-25, 19:03 Podatek od zarabiania w internecie
Witam! Rozpoczynam zarabianie w internecie przez klikanie, sufbara oraz reklamy na moim blogu. Część stron z których korzystam do zarabiania jest zagranicznych. Jak płaci się od tego podatek? (nie mam działalności gospodarczej)
Jeśli tylko będziesz miała na to jakieś dokumenty (coś a la pit 11, informacja o źródle i wysokości dochodu) to traktujesz to jako działalność wykonywaną osobiście i ujmujesz w zeznaniu rocznym.
Czyli na razie przez rok nigdzie tego nie zgłaszam, a potem rozliczam się wg pitu? Jeżeli zapłaty będą mi przysyłane na paypala oraz alertpaya będę miała dostarczyć historię jako dowód?
Nie wiem jak to u nich wygląda, bo być może oni sami mają obowiązek dostarczyć jakiś zbiorczy dokument na koniec roku. Dla ciebie najważniejsze to mieć wiarygodny dokument w razie kontroli, bo od przychodów z nieujawnionych źródeł płaci się 75% podatku.
Powinnaś mieć cokolwiek, co w sposób wiarygodny jest w stanie wykazać, że legalnie zarobiłaś te pieniądze. Gdyby przyszedł do ciebie urzędnik US to mogłabyś się zalogować do systemu, pokazać co, jak i gdzie. Ale jakoś nie słyszałem, żeby oni wpadali w odwiedziny... więc powinnaś mieć coś papierowego, bo jeśli cię wezwą to raczej nie uwierzą na słowo. W tym celu jakiś papier zawsze może się przydać.
Czyli powinnam drukować historię konta internetowego paypal/alertpay, gdzie będzie napisane kto mi to przesyła?
A za rok się dopiero z podatku rozliczyć?
Czy jest istotne co napiszę w temacie przesyłając pieniące z paypal/alertpay na swoje konto w PKO? :)
Tytuł przelewu raczej nie ma znaczenia, ale jeśli masz chęć to dla własnej wiedzy możesz jakoś sensownie je nazywać (np czy to za miesiąc, kwartał etc.) Może wydawać się, że po co ci to, ale kiedyś zechcesz przejrzeć jakieś dane i nagle okaże się, że masz 100 przelewów nazwanych "przelew" i żeby dojść co jest co, będziesz musiała się nasiedzieć.
Co do historii, to nie musisz drukować (żeby się nie okazało że wyjdą z tego cały ryzy papieru...), ale staraj się coś gdzieś trzymać (może jest opcja przechowania historii jako plików na komputerze) żeby w razie potrzeby po prostu to mieć (kontrola podatkowa może objąć kilka lat wstecz, a potem się okaże, że np Paypal usuwa historię i nie masz dowodów i jest problem).