rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatek z aukcji allegro
Autor Wiadomość
wojok1000000 

Wysłany: 2011-08-02, 21:15   Podatek z aukcji allegro

Witam
Chciałbym się zapytać czy osoba nieletnia musi płacić podatek za sprzedane aukcje. Dokładnie jest to zarobek z instalacji CMSów na serwerach klienta lub reklamy na mojej stronie - takie czyste informatyczne sprawy. Obliczyłem, że za rok 2011 dzięki tym aukcjom zarobiłem - 257,52 zł, a za rok 2010 - 8,49zł. Słyszałem, że jeśli roczny zarobek nie wyniesie 3091 zł, ale jak to wygląda u osób niepełnoletnich? Byłbym bardzo wdzięczny o konkretne odpowiedzi. Z góry dziękuję :)

ckr 

Wysłany: 2011-08-03, 11:29   

W myśl ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych dochody osób nieletnich są doliczane do dochodów ich rodziców/opiekunów. Podatek za rok 2010 już powinien być rozliczony. Teraz możesz się spodziewać wezwania rodziców do US celem sprostowania (zakładając, że US się tego dopatrzy). Czy Allegro wystawia jakiś dokument zbiorczy ukazujący dochody, coś w stylu PIT11?

wojok1000000 

Wysłany: 2011-08-03, 15:39   

Odpowiadając na Twoje pytanie, nie wiem czy wystawia jakiś rachunek, bo dane są usuwane, a raczej archiwizowane po 2 miesiącach, więc aby obliczyć ile zarobiłem dzięki aukcjom musiałem podliczyć wpływy z PzA oraz bezpośrednie wpłaty klientów na mój rachunek bankowy. Czyli jak rodzic będzie rozliczał PIT za rok 2011 to gdzie ma tą kwotę wpisać?

ckr 

Wysłany: 2011-08-03, 19:30   

Zdaje się, że ustawa nie określa tego wprost (określane są rodzaje przychodów tylko dla podatnika), więc pozostaje "Inne źródła, niewymienione w wierszach 1-4", czyli pozycja 57.

wojok1000000 

Wysłany: 2011-08-03, 19:36   

A jeszcze zapomniałem się zapytać ile procent od tych np. 257,52 zł mój rodzic będzie musiał zapłacić do Państwa?

ckr 

Wysłany: 2011-08-04, 06:26   

Widać, że nie masz pojęcia jak działa PIT ;) Rodzic dolicza to w całości do swojego przychodu, odejmuje koszty uzyskania przychodu i od tak obliczonego dochodu wylicza 18% (i odejmuje 556,02) jeśli dochód nie przekracza 85528zł. Jeśli dochód jest większy to podatku wychodzi ~14800 + 32% od kwoty powyżej 85528 ;) Najlepiej będzie jeśli zajrzysz do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych - art. 27.

wojok1000000 

Wysłany: 2011-08-05, 12:21   

Ok, to załóżmy, że dochód nie przekracza 85528zł. Czyli od całego dochodu (mojego i mojego rodzica) odliczam sobie koszty uzyskania dochodu (prowizja allegro) i cały ten dochód mnożę przez 18% oraz odejmuję tę kwotę wolną od podatku, czyli 556,02zł i wychodzi mi ile mój rodzic musi podatku zapłacić. Ale od jednego klienta otrzymałem pytanie czy wystawiam faktury VAT i ujął to w taki sposób, że jak działam "w szarej strefie" lub "na czarno" to nie potrzebuje faktury i jeśli nie wystawiam faktur, bo chyba nie jestem do tego upoważniony, ale jednak działam legalnie, bo w końcu mój tata zapłaci podatek od tych aukcji to co mam odpisać klientowi, żeby nie wyszło, że działam nielegalnie?

ckr 

Wysłany: 2011-08-05, 12:45   

Nie prowadzisz działalności więc nie możesz być płatnikiem podatku VAT, więc nie masz prawa wystawiać faktur. Z tą legalnością bym się zastanowił, bo w sumie ustawa może brać pod uwagę tylko przychody nieletnich w pracy/działalności. Ty, jeśli prowadzisz swoją 'działalność' w trybie ciągłym powinieneś zarejestrować działalność, albo podpisywać umowy zlecenia/o dzieło.

wojok1000000 

Wysłany: 2011-08-05, 12:50   

Umowę o dzieło mogę jedynie podpisać wtedy kiedy mam ukończone 16 lat oraz posiadam NIP? Co wtedy muszę robić / płacić czy coś innego, aby pracować legalnie?

ckr 

Wysłany: 2011-08-05, 12:59   

Nie jestem czy NIP jest potrzebny, w końcu twoje przychody będą doliczane do przychodów rodziców. Zleceniodawca podpisując z tobą umowę płaci podatek i ZUS, a tobie wypłaca wynagrodzenie (netto).

Frey 

Wysłany: 2011-08-07, 17:21   

Najlepiej zapytać się osobę, która również handluje przez allegro.

Choć moim zdaniem to jeśli ktoś prowadzi handel przez allegro to powinien prowadzić działalność gospodarczą, skoro ma być to forma pozyskiwana przychodów, ale wszystko zależy od skali. Tutaj raczej nie ma mowy o prowadzeniu działalności, gdyż działalność jest incydentalna oraz kwoty są śmiesznie niskie.

Zatem czy ktokolwiek kto np. raz w roku sprzedaje jakąś rzecz na allegro i zarabia na tym np. 200zł to traktuje to jako przychód i rozlicza się z niego w PITcie? Na pewno nie, więc sądzę, że tutaj także należy to pominąć.

Choć jeśli masz zamiar rozkręcać biznes to proponuję założyć działalność gospodarczą, a na razie się nie martw, US ma ciekawsze rzeczy do roboty niż ściągać ludzi co zarabiają rocznie 9zł na allegro.

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu