Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Witam potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu kilku rzeczy dotyczących poborów. Jest to pośrednik pracy, masa znajomych skarży się że prawdopodobnie ich kantują. Księgowe tego pośrednika nie chcą wyjaśnić w ogóle składowych na odcinku, w związku z tym proszę (może ktoś się zna na tym lub wie co do czego) o wyjaśnienie tych składowych
Zdjęcie niżej pod linkiem
POPRAWIONE
Ostatnio zmieniony przez jaworek 2011-11-19, 14:50, w całości zmieniany 2 razy
Po pierwsze, prosiłbym o kilka dodatkowych kropek czy przecinków, coby lepiej zrozumieć co napisałeś. Po drugie zdjęcie nieczytelne, nie da się zrobić większego?
OK to zacznę jeszcze raz, potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu tego kwitka. Jest to odcinek dla pracownika z poborami, pracodawca to pośrednik. Znajomi którzy pracują przez tego pracownika twierdzą, że on ich kantuje, obrabia na kasie. Czy w rzeczywistości tak jest ?
Patrzę na to i nie mam pojęcia o co chodzi. Jednakowoż coś tu nie gra - co to za dodawanie i odejmowanie tych samych kwot... Ten papiór jest tak zrobiony, żeby nie było wiadomo o co chodzi. P.S. który pośrednik nie kantuje? Nie ma takich.
W takiej sytuacji znajomi powinni złożyć zapytanie do ZUSu czy w ogóle coś im wpłaca tytułem ubezpieczenia, bo się kiedyś mogą zdziwić.
Gość
Wysłany: 2011-11-19, 17:41
No właśnie chodzi mi o to odejmowanie dodawanie kwot a konkretnie interesuje mnie jedna
koszty uzn. chyba tak się to nazywało kwota 111 z groszami ponoć ma to być premia uznaniowa która powinna zostać wypłacona. Jednej osobie się to udało wyegzekwować ale nie wiadomo czy to faktycznie to bo ciężko się dogadać z tą babą bo ma trochę nie po kolei poukładane.
Ha, a to dobre. To są koszty uzyskania przychodu, określone w ustawie o podatku dochodowym, które dla osób fizycznych wynoszą 111.25 miesięcznie (są pewne wyjątki, wtedy ta kwota jest wyższa). To jest z góry założony koszt dojazdu, własnego wyżywienia itp. Dlatego też powinny być odjęte od dochodu i nie powinny być z powrotem dodane, bo to zawyża przychód i tym samym wszystkie składki i podatek. Nie wiem co to za cyrk, ale nie widać tu płacy netto, za to widać, że potrącenia są równe płacy brutto...
No ja nic z tego nie rozumiem. Czyli co pracodawca czyli ten pośrednik powinien wrócić pracownikowi te koszty ??????
A jeżeli ta kwota będzie odjęta od dochodu to czy wyjdzie należna kwota wypracowana z ilości godzin i odjęcia podatków, no na moje rozumowanie to raczej nie, no chyba że źle myślę. Więc jeszcze raz na mój gust kasa się należy te 111.
No i teraz tak jak się o to kłócić jeżeli się ta kasa należy lub ewentualnie czym się podeprzeć
jakimś przepisem czy coś takiego ????
Te 111,25 to koszt uzyskania i on pomniejsza przychód (dzięki temu płacimy mniejszy podatek). Powinien być odjęty, a tam jest dodatkowo dodany nie wiem po co.
Nie wiem o czym piszesz - jaka kwota ma ci wyjść? Stawka godzinowa razy ilość godzin + premie dają płacę brutto. Od niej odejmuje się koszty uzyskania i następie składki na ubezpieczenie społeczne. Dalej wylicza się składkę na ubezpieczenie zdrowotne i zaliczkę na podatek dochodowy. Od podatku odejmuje się część składki zdrowotnej. Po odjęciu składek i zaliczki na podatek masz płacę netto do wypłacenia pracownikowi.
ckr tak właśnie o to mi chodziło "Stawka godzinowa razy ilość godzin + premie dają płacę brutto. Od niej odejmuje się koszty uzyskania i następie składki na ubezpieczenie społeczne. Dalej wylicza się składkę na ubezpieczenie zdrowotne i zaliczkę na podatek dochodowy. Od podatku odejmuje się część składki zdrowotnej. Po odjęciu składek i zaliczki na podatek masz płacę netto do wypłacenia pracownikowi."
no tak sobie siedzę i liczę jeszcze no i po odjęciu od kwoty brutto- dopł najn- nocne daje mi stawkę czyli się zgadza. Ale po jaką ... są te koszty uzn., korekty, koszty dod, techn. No i dalej jeżeli kwota kosztów uzn. i ta cała reszta jest niesłusznie naliczana na moją niekorzyść ? to czy i jak mogę się ubiegać o zwrot?
Przede wszystkim musiałbyś wiedzieć dokładnie co to oznacza. Jeśli masz na tyle odwagi idź i zapytaj. Prawo jest tak rozbudowane, że możesz myśleć, że to jakiś kant, a tymczasem typ działalności może warunkować legalność takich rozwiązań.
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: