rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrzebuje paru informacji
Autor Wiadomość
Emiliaaa 

Wysłany: 2006-12-06, 21:45   Potrzebuje paru informacji

Mam 18 lat i właśnie przygotowywuję się do matury...chciałabym kiedyś otworzyć własne biuro rachunkowe, jednak nie potrafie znaleĄć jednoznacznych informacji na temat tego, jakie studia powinnam ukończyć. Czy trzeba mieć magisterke czy wystarczy tylko licencjat. Jeśli licencjat to czy trzeba jeszcze ubiegać się o certyfikat? Proszę o parę najważniejszych ale konretnych informacji :) Z góry wielkie dzięki :)

AniaK 

Wysłany: 2006-12-07, 14:00   

Wszystkie niezbędne informacje uzyskasz na stronie Ministerstwa Finansów tj.:
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=75&id=11306

W razie wątpliwości, pisz postaram się wyjaśnić.
Pozdrowienia,
Ania :-> [b][/b]

Gość

Wysłany: 2006-12-07, 17:31   

Dziękuje Aniu za link, bardzo się przydał :) ale jest jeszcze coś o co chciałabym spytać;

"certyfikat księgowy uprawniający do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych mogą uzyskać osoby, które spełniały co najmniej jeden z poniższych warunków:
* udokumentowały dwuletnią praktykę w księgowości, posiadają wykształcenie co najmniej średnie oraz złożyły z wynikiem pozytywnym egzamin sprawdzający kwalifikacje osób ubiegających się o certyfikat księgowy"

Czy mam rozumieć przez to, że nie potrzebne są tutaj studia i że wystarczy zdać egzamin?
Jak wogóle wygląda sprawa z tym egzaminem? Każdy szczególik się przyda :) Pozdrawiam

WeReL 
Administrator

Wysłany: 2006-12-07, 18:57   

oczywiscie do egzaminu mozesz podejsc bez studiow.
mimo tego, ze uczelnia nie ma odpowiedniej specjalizacji to polecam ekonomie na UWr http://prawo.uni.wroc.pl !!! zawsze po 3 latach mozesz zrobic podpyplomowe z rachunkowosci. :]

Emiliaaa 

Wysłany: 2006-12-07, 19:18   

No ja niestety tak daleko się raczej nie wybieram ;) Choć studia i tak zapewne się przydają...przynajmniej licencjat...
A tak na marginesie; jakie warunki trzeba spełniać żeby wogóle przystąpić do takiego egzaminu?

AniaK 

Wysłany: 2006-12-07, 22:08   

Wszystko masz na stronie MF.
Bez wątpienia udokumentowana praktyka jest konieczna.
A o opracowaniu zagadnień na egzamin nie wspomnę....

Pozdrawiam,
Ania[b][/b]

Emiliaaa 

Wysłany: 2006-12-07, 22:28   

No ja tak sobie czytam i czytam...może przeoczyłam znów coś...ale mam kolejną sprawę :-|

"osoby ubiegające się o wydanie certyfikatu księgowego lub o zakwalifikowanie do egzaminu składają następujące dokumenty:
dokumenty potwierdzające posiadane wykształcenie (odpisy dyplomów lub świadectw ukończenia studiów bądĄ ich uwierzytelnione przez notariusza kopie"

No i z tego wynika, że trzeba mieć te studia? Już naprawde zaczynam się gubić... :-(

WeReL 
Administrator

Wysłany: 2006-12-08, 21:10   

a pomysl troche...
jak chcesz byc ksiegowa to musisz nauczyc sie szukac informacji i kombinowac.

Emiliaaa 

Wysłany: 2006-12-09, 00:46   

No ok...rozumiem...ale jednak od czegoś trzeba zacząć, uważam, że najlepiej jest dowiadywać się od innych, którzy mają już o tym jakieś pojęcie. Póki mam jeszcze trochę czasu na wybór studiów, chciałabym mieć pełny obraz tego co mogłoby mnie interesować, żebym póĄniej nie żałowała wyboru... Sama nie znam osobiście nikogo kto byłby w tym fachu i dlatego tutaj jestem - żeby dowiedzieć się czegoś konkretnego...

Gość

Wysłany: 2006-12-09, 19:09   

Z informacji, które posiadam wynika, iż aby zdobyć Certyfikat Ministra Finansów (MF) trzeba:
- mieć udokumentowaną dwuletnią praktykę w księgowości,
- posiadać wykształcenie co najmniej średnie,
- oraz złożyły z wynikiem pozytywnym egzamin sprawdzający kwalifikacje osób ubiegających się o certyfikat księgowy w MF.

Także z tego co ja wiem, można mieć co najmniej średnie wykształcenie, ale trzeba mieć praktykę no i zdać egzamin.
Także póki nic się nie zmieni można uzyskać Certyfikat i nie mieć studiów.

Trzymam kciuki za realizację planów!!
W razie czego pisz, pomogę.
AniaK[b] ;-) [/b]

AniaK 

Wysłany: 2006-12-09, 19:11   

Mimo wszystko jednak jeśli ma się możliwości warto iść na studia.
Wiem jednak,że to nie jest takie proste.

Trzymam kciuki!!
AniaK ;-)

Emiliaaa 

Wysłany: 2006-12-09, 21:21   

W pełni się z Toba zgadzam Aniu :->
Strasznie Ci dziękuję za każdy szczegół...jeśli będę miała jeszcze jakieś wątpliwości to już wiem do kogo mogę się zgłosić ;-)
Pozdrawiam ciepło

AniaK 

Wysłany: 2006-12-11, 21:42   

Pisz śmiało w miarę możliwości pomogę.

Pozdrowionka i trzymam kciuki!
Ania ;-) [b][/b]

Gość

Wysłany: 2007-03-28, 18:48   

HEJ MAM ZADANIE I NIE WIEM JAK SOBIE Z NIM PORADZIC KTO MI POMOżE

Emiliaaa 

Wysłany: 2007-05-05, 18:10   

I tak po jakimś czasie znów odwiedziłam forum :)
Mam kolejne pytanko...mianowicie chodzi o to, że szukam dla siebie uczelni z kierunkiem rachunkowość...znalazłam dwie i mam mały problem bo:
Czym różnią się kierunki:
- ZARZĄDZANIE I MARKETING: rachunkowość i zarządzanie finansami
- ZARZĄDZANIE I MARKETING: finanse i rachunkowość przedsiębiorstwa
Wyglądają dosyć podobnie... z góry dziękuje i pozdrawiam :)

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu