Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2011-01-15, 21:32 Proszę o pomoc w sprawdzeniu pytan
Cześć.
Niedługo mam egzamin z rachunkowości ale ten przedmiot to czarna magia dla mnie mak kilka pytań ale nie jestem pewny odpowiedzi czy możecie pomóc
oto te pytania
wielka litera zaznaczyłem odpowiedzi
Operacja udzielono pożyczki i jest operacją:
a) aktywną
b)pasywną
c)aktywną pasywną zwiększającą
D) aktywną pasywną zmniejszającą
Do jakiej pozycji bilansu należy zaliczyć wartość wyemitowanych akcji przez przedsiębiorstwo turystyczne:
a) majątek trwały
B)majątek obrotowy
c)kapitał własny
d) kapitał obcy
Saldo to:
a)suma obrotów winien
B) suma obrotów ma
c) żadna poprawna odpowiedź
Mamy nadpłatę w podatku dochodowym ta nadpłata będzie dla firmy elementem aktywów trwałych:
A) jest to element majątku trwałego
b)obrotowego
c)kapitałów własnych
d) zobowiązań
Czy udzielone przez zemnie odpowiedzi są poprawne
Frey
Wysłany: 2011-01-15, 21:46
1. Nie wiem, te odpowiedzi sa na pewno takie?
2. C
3. C
4. Pytanie ma na sugerować odpowiedź czy co. Taka nadpłata będzie należnością cywilno prawną
pyt. 1 ja bym uznała że jest to operacja aktywna, gdyż udzieloną pożyczkę księguje się na 2 kontach aktywnych:
rachunek bieżący - konto aktywne po stronie ma
należności długoterminowe - konto aktywne po stronie wn
jeżeli przyjąć taką odpowiedż jak podałeś wówczas księgowanie musiałoby mieć miejsce:
na koncie aktywnym po str ma a drugie księgowanie na koncie pasywnym po stronie wn (czyli na obu kontach następuje zmniejszenie stanu np. spłata kredytu:
aktywa - zmniejsza się stan na rachunku bieżącym/ bankowym i jednocześnie
pasywa - zmniejszają się zobowiązania długoterminowe
ale ja też studiuje, więc nie odpowiadam za ewentualne błędy ;)
pyt. 2 - kapitał własny chyba
pyt. 3 definitywnie c - saldo jest różnicą między obrotami na wn i ma
pyt. 4 zwrot nadpłaty będzie należnością dlatego albo majątek trwały albo obrotowy, z tego pyt nie idzie zbytnio zrozumiec
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: