rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie z cyklu 'Jak zostać księgową?' ;) Doradźcie !
Autor Wiadomość
Magda92 

Wysłany: 2011-09-28, 22:52   pytanie z cyklu 'Jak zostać księgową?' ;) Doradźcie !

Witam. Przede wszystkim na początku chciałam usprawiedliwić nieco moją małą wiedzę w pewnych kwestiach. Dopiero w maju tego roku zdałam maturę i aż do teraz nie byłam pewna co chcę robić w życiu, jakie studia wybrać. Po dłuższym namyśle doszłam do wniosku , że zawód księgowej daje dość spore szanse na w miarę dobrze płatną pracę. I tu zaczynają się schodki, mianowicie dopiero niedawno zaczęłam się tym interesować i z tego co udało mi się dowiedzieć (a właściwie usłyszeć) to żeby zostać księgową wystarczy ukończyć liceum ekonomiczne, słyszałam też że urzędy pracy organizują czasem jakieś kursy zawodowe typu 'Prowadzenie księgi przychodów i rozchodów' (to chyba jest jakoś związane z księgowością???) gdzie wystarczy mieć wykształcenie średnie oraz 'Samodzielny księgowy' (tu trzeba mieć wykształcenie wyższe kierunkowe lub średnie ale z ... doświadczeniem w księgowości - what the hell?! niby jakim cudem?). No i oczywiście studia - ale też nie wiem jaki kierunek, jest ich cała masa, w dodatku każdy kierunek brzmi podobnie, a nawet nie wiadomo czym się właściwie różni... Np. finanse i rachunkowość - czy taki kierunek daje jakieś uprawnienia zawodowe???

I tak, jeśli chodzi o mnie to dostałam się w tym roku na politechnikę na zarządzanie, ale najprawdopodobniej zrezygnuję i zdam maturę rozszerzona z matematyki (co prawda matematyka nigdy nie była moją pasją ale myślę że jak sie przyłożę to dam radę) i za rok będę próbować uderzać na tą rachunkowość, tylko tak sobie myślę - czy zapisać się też teraz na jakiś kurs ? Może wtedy mogłabym liczyć na jakiś staż? Bo niestety mimo iż w ogłoszeniach z pracą jest b wiele ofert dla księgowych, wszędzie wymaga się doświadczenia , które bardzo trudno jest zdobyć :( A chciałabym jakoś rozplanować tą moją przyszłą karierę zawodową zawczasu, bo wiadomo - z pracą trudno...

Czy miałby ktoś dla mnie jakieś rady? Bardzo bardzo bardzo proszę o pomoc i podpowiedzi!

EDIT:
a, i czy w ogóle chcą zatrudniać jako księgowych ludzi po takich zwykłych kursach ???????

ckr 

Wysłany: 2011-09-29, 10:46   

Po pierwsze, żeby prowadzić PKPiR (podatkowa księga przychodów i rozchodów) nic nie jest potrzebne. To jest uproszczona metoda dobra jeśli prowadzisz swoją działalność i nie masz potrzeby prowadzić pełnej księgowości. Rozporządzenie określa jak się prowadzi PKPiR więc cudów nie ma - wystarczy umieć czytać i rozumieć co się przeczytało ;)

Co do zawodu księgowej to dróg jest kilka. Najprostsza to kurs (najlepiej w Stowarzyszeniu Księgowych w Polsce - nie, żebym reklamował, ale uważam że całą reszta ośrodków niczego mądrego nie nauczy). Dalej tylko jakieś doświadczeni zdobyć.
Schody zaczynają się jednak, gdy ambicja każe ci piąć się wyżej - bo potrzeba wykształcenia wyższego żeby dostać jakiś certyfikat czy lepsze stanowisko w księgowości. A jeśli masz uzyskać certyfikat to musisz mieć wyższe ekonomiczne.

Są też opcje z liceami czy technikami ekonomicznymi, ale sama sobie odpowiedz co znaczy szkoła średnia w porównaniu z wyższą - osobiście spotkałem na studiach kozaków po technikum ekonomicznym i się chwalili jak to oni dobrze znają rachunkowość, tyle, że na zajęciach i zaliczeniach wychodziło co innego ;)

Czy da się znaleźć pracę po 'zwykłym' kursie to ci nie powiem, ale w niektórych przypadkach super wiedza nie jest potrzebna, bo i tak 'do końca życia' (bez urazy ;) ) będziesz np przerzucała faktury w dziale księgowym jakiejś korporacji i nigdy nawet amortyzacji nie naliczysz.

Magda92 

Wysłany: 2011-10-03, 11:26   

Ale jaki kierunek studiów najlepszy? Jest ich, bez przesady, od GROMA. Np. ekonomia, na uniwersytecie ekonomicznym 'rachunkowość i controlling', 'finanse i rachunkowosc' (najlepsze, że obydwa kierunki są na różnych wydziałach, jeden za zarządzaniu drugi an finansach) na politechnice rzeszowskiej tez 'finanse i rachunkowosc' , 'zarzadzanie finansami'( taka specjalizacja po 1szym roku zarzadzania)... Który kierunek wybrać? Czym się różnią w zasadzie? Dają jakies uprawnienia zawodowe, np. jakieś egzaminy, certyfiakty... ? Doradźcie

ckr 

Wysłany: 2011-10-03, 12:04   

Jeśli preferujesz czystą rachunkowość to nie bierz ogólnej ekonomii, zresztą najlepiej zobacz szczegóły, zawsze gdzieś są jakieś plany zajęć. Poczytaj co za kit wciska uczelnia :) i na tej postawie wybierz konkretny kierunek - z tych podanych to bym chyba poszedł na controlling, bo żeby zostać kontrolerem trzeba mieć i tak dużą wiedzę z finansów ;) Kontrolerzy to dopiero trzepią kasę... I nikt im nie podskakuje, bo z reguły firmy właśnie po to ich zatrudniają, żeby przyglądali się finansom w trybie ciągłym i wykrywali odchylenia i ewentualne próby oszustw czy matactwa, więc kierownictwo zwykle stoi za nimi murem.

Czy po studiach dostajesz uprawnienia trudno powiedzieć. Pamiętam swego czasu spięcie między uczelnią a Stowarzyszeniem Księgowych, bo ta pierwsza chciała, żeby studenci po ukończeniu kierunku otrzymali z SKwP certyfikat, a SK nie chciało się zgodzić, żeby tak za darmo papier dawać. Potem by się okazało, że studia kończą ludzie bez pojęcia o księgowości, ale z certyfikatem... I renoma SK by ucierpiała.

dajdojan 

Wysłany: 2011-10-03, 15:21   

Myślę, że w tamtej sprawie najlepsze rozwiązanie to byłoby, gdyby SKwP dawało specjalne zniżki na egzaminy studentom chcącym zostać księgowymi, ale jakaś motywująca opłata powinna dla nich zostać. I to wszystko na umowie z uczelnią.
Wiadomo- student nie szasta kasą, uczelnia zobowiązana byłaby do odpowiedniego nauczania, a SKwP miałby możliwość sprawdzenia wiedzy przed wydaniem certyfikatu, opłata bardziej przycisnęłaby do nauki, bo szkoda tracić kasy gdy się nie zda. :-)

Magda92, Również uważam, że controlling to bardzo dobre rozwiązanie jeżeli chcesz coś zarobić, moja koleżanka rozwija się właśnie w tym kierunku. Na studiach nauki bardzo dużo, ale mimo wszystko później się opłaci :-)

Magda92 

Wysłany: 2011-10-03, 18:25   

"zobacz szczegóły, zawsze gdzieś są jakieś plany zajęć" - no właśnie chodzi o to że ja nic nie wiem z tym nazw z kosmosu :<

A jest zapotrzebowanie na tych kontrolerów? Bo w sumie się jeszcze nad budownictwem i czymś z inżynierią zastanawiam, bo mimo że teraz jest sporo ofert pracy dla księgowych, to teraz jest boom na te kierunki i za 5 lat może być już zupełnie inna sytuacja. :/ Na UE w Krk było w tym roku 1500 chętnych na sam kierunek 'finanse i rachunkowość' o.o

A czy na tych kierunkach uczelnie załatwiają jakieś staże/praktyki, coś żeby było co w cv wpisać w rubrykę 'doświadczenie'?

Aha, i jeszcze tak marginesie, napisałby mi ktoś coś więcej na temat tego kursu w SK? Wymagane jest średnie czy wyższe wykształcenie? I przede wszystkim ile trwa i ile KOSZTUJE? *.*

I czy można zapłacić za samo zdanie tego egzaminu, bez kursu, jeśli ktos jest po studiach?

ckr 

Wysłany: 2011-10-04, 20:33   

Czy jest zapotrzebowanie na kontrolerów? Ciężko powiedzieć. Tyle, że przy twoim podejściu rzucisz studia na ostatnim semestrze bo zapotrzebowania nie będzie... Zdecyduj się na coś i idź w tym kierunku.

Praktyki są wymagane do zakończenia studiów i jeśli student ma problemy ze znalezieniem miejsca na własną rękę uczelnie zwykle mają swoje zaufane podmioty, gdzie cię wepchną w razie konieczności.

Co do wymagań, to w SK chyba nie ma ich wcale - płacisz i robisz. To nie są szkolenia w stylu obsługa koparko-ładowarki - tam są pewne ograniczenia wynikające choćby ze stanu zdrowia uczestnika.

Nie słyszałem, żeby pozwolili zapłacić za sam egzamin - płacisz za kurs (czasem jest tak, że nie wymaga się żebyś w kursie uczestniczyła, ale nie mam pojęcia czy takie dziwne praktyki istnieją w SK).

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu