Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2012-02-02, 14:10 REMANENTY KROK PO KROKU - prosi laik!
Witam.
Nie wiem czy na odpowiednie forum trafiłam ze swoim problemem ale pisałam już w kilku miejscach i zero odzewu.
Przedstawię po krótce sytuację.
Początkiem stycznia zakupiłam 500kg odzieży z outletu. Mix wszystkiego po trosze. Kilka dni później zarejestrowałam działalność gospodarczą. Forma rozliczenia - Ryczałt.
Sprzedaż odzieży wycenianej na sztuki nie na wagę.
I moje pytanie.
Co wpisuję na początku ewidencji przychodów jako remanent początkowy? Mam tylko te ciuchy zakupione przed rozpoczęciem działalności. Wpisać 500kg odzieży?
Co z remanentem na koniec roku? Mam zważyć co zostało i wpisać stan w kg na dzień 31.12.2012(?) I przepisać to co zostało na nową książkę 2013?
Bardzo proszę o odpowiedź taką do przyjęcia na mój chłopski rozum.
Do remanentu wpiszesz tak jak zakupiłaś, czyli według wagi. Prócz tego powinno tam trafić wszystko z czego będziesz korzystała w działalności. Całe wyposażenie - jakiś stół? jakieś krzesło? Chyba masz na czym siedzieć ;)
Rozumiem, że prowadzisz podatkową księgę przychodów i rozchodów. Zajrzyj do rozporządzenia w sprawie prowadzenia pkpir. Nie chciałbym cię tu zakręcić, a tam masz rozpisane w jaki sposób ująć remanent na koniec roku.
Dziękuję za odpowiedź.
Nie prowadzę dodatkowych książek oprócz ewidencji przychodów (ponoć na ryczałcie taka jest wymagana)
Odzież jedynie magazynuję w wynajętym lokalu. Nic tam nie jest mojego bo wyposażenie czyli krzesło i półki są wynajmowane.
Czyli wpisuję na poczatku książki remanent początkowy 500kg odzieży(?) A jak sprzedam powiedzmy 300kg w ciągu roku to co mam wpisać na końcowym remanencie? Że sprzedałam 300kg na szt za tyle i tyle i zostało 200kg które wyceniam na tyle i tyle? Czy to trzeba koniecznie wyceniać? Ciuchy są tak różne a ceny ustalam na bieżąco w zależności od stanu każdego z nich i zasobności portfela klienta.
W remanencie ujmujesz to co masz na stanie. To co sprzedałaś będzie ujęte w ewidencji przychodów. Wyceniasz w cenie zakupu. Wątpię, żeby ktoś ci kazał wycenić każdy ciuch według wartości godziwej, bo to jest technicznie ciężko wykonać (ściągniesz rzeczoznawcę i dasz mu pół tony szmatek to wyceny? brzmi jak żart...).
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: