Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
maciora
Wysłany: 2011-08-22, 16:30 sprzedaz/zamiana samochodu przed uplywem 6 miesiecy
witam wszystkich
mam pytanie:
w maju tego roku kupilem zarejestrowany w polsce samochod marki bmw za kwote 30 tys zl. w urzedzie skarbowym zaplacilem 2% podatku od kwoty 40 tys zl poniewaz jak stwierdzila Pani w okienku zanizylem wartosc pojazdu. jest sierpien wiec nie minelo 6 miesiecy od daty kupna ale z tego co sie orientuje mozna sprzedac samochod tylko nie moze byc wyzsza kwota na umowie od tej za ktora sie auto kupilo. ale ja sprzedac nie chce a zamienic, za kilka dni zamieniam swoje bmw na tansze audi, przyjme 10 tys doplaty. Na umowie wartosc bmw 30 tys, audi 20 tys, doplata w moja strone 10 tys. czy wszystko jest legalnie? zalezy mi na tym by nie placic podatku dochodowego poniewaz slyszalem, ze to kosmiczne kwoty. pozdrawiam
W urzędzie mają specjalne tabele, na podstawie których wyceniają wartość, więc nie miej do urzędniczki pretensji. Skoro urząd zakwestionował wartość pojazdu to lepiej się trzymać podanej przez nich. O tym, że cena sprzedaży nie może być wyższa od ceny kupna nie słyszałem i myślę, że to jakaś bujda. To że kupiłem samochód za 1 tys. zł a sprzedaję za 1 mln zł to sprawa moja i kupującego.
W tej sytuacji lepiej uprzedź drugą stronę o urzędowej wartości samochodu, bo człowiek może się bardzo zdziwić, jak mu przyjdzie do zapłaty dużo wyższy podatek. A ty prowadzisz działalność, że chcesz od sprzedaży samochodu zapłacić dochodowy? Jako osoba fizyczna nie płacisz podatku (chyba, że sprzedaż wcześniej niż pół roku od zakupu).
maciora
Wysłany: 2011-08-22, 18:09
jestem osoba fizyczna, nie prowadze dzialalnosci ale sprzedaje (zamieniam) auto przed uplywem pol roku, stad moje pytanie
W takim razie zostanie to potraktowane jako przychód i zapłacisz podatek. Ta transakcja nie opłaca ci się. Samochód wart 40 tys. oddasz za 30 tys. Jeśli urząd uzna, że kantujesz na wartości, by uniknąć podatku to nie będzie miło. Niby nie masz dochodu z tej zamiany, ale kwota oficjalna to 30 tys. zł a urząd wycenia samochód na 40... Mogą zacząć kombinować, że np do łapki wziąłeś więcej niż 10 dopłaty itd. ale nie chcesz się z budżetem podzielić...
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: