rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Studia po studiach
Autor Wiadomość
Lubierzca 

Wysłany: 2011-10-29, 12:46   Studia po studiach

Witam!
Mam 21 lat i właśnie jestem na 3 roku informatyki (co się okazało później sporym błędem) i chcę ponownie iść na studia - tym razem coś po kątem rachunkowości. Tutaj mam dylemat, gdyż mam do wyboru:

- 3 letni licencjat z ekonomii na uniwersytecie (darmowy)
- 2 letnie podyplomowe z rachunkowości i finansów także na uniwersytecie (płatna 4000 rocznie)

oraz chce potem przystąpić do państwowego egzaminu aby uzyskać certyfikat księgowego. Ukończyłem wcześniej technikum ekonomiczne z uzyskanym certyfikatem Technik Ekonomista. Znajomy mi polecał także iść od razu do pracy, ale ja chcę jeszcze pójść na studia. Skończenie studiów w wieku 24-25 lat to jest lekka przesada, czy nie? Chciałem iść wcześniej na studia ekonomiczne ale warunki zmusiły mnie do pójścia na ten a nie inny kierunek studiów. Mam ciocie księgową, która pracuje w urzędzie miejskim i mogłaby mi załatwić jakieś praktyki/staż na czas wakacji w czasie studiów, więc niby będę miał małe doświadczenie, ale lepsze takie niż żadne. Studia niestacjonarne odpadają, bo mnie nie stać. Co na ten temat uważacie i co mi doradzacie?

ckr 

Wysłany: 2011-10-29, 15:01   

Błąd czy nie, informatyka jest dobrym kierunkiem. Jaki certyfikat chcesz uzyskać? Usługowe prowadzenie? Potrzebujesz minimum 2 lata praktyki i szkolę średnią, więc studia w tym kierunku nie są wymagane. Jeśli informatyka cię nie boli to idź do pracy i zapisz się na kurs księgowości (jeśli poczytasz forum to będziesz wiedział, że w SKwP). Chcesz powtarzać drugi raz pierwszy stopień? Marnowanie czasu. Na drugim stopniu nie dasz rady (widywałem ludzi, którzy na drugim stopniu ekonomii zmieniali tylko specjalizację na rachunkowość i mieli problem z ogarnięciem podstaw, gdy trzeba było iść już w zaawansowane zagadnienia). Praktyka w rachunkowości jest lepsza niż teoria (choć uczelniani teoretycy - którzy praktyki na oczy nie widzieli - twierdzą, że jest inaczej). Załatwianie pracy w UM to kiepska rzecz, bo rachunkowość budżetowa jest odmienna i jak się wdrożysz to potem w zwykłej finansówce możesz mieć problemy z ogarnięciem.

Swoja drogą, programujesz? Tworzenie programów do prowadzenia rachunkowości jest dochodowe, a programista-księgowy może być bezcenny dla firmy, bo informatycy sami z siebie piszą programy, z których księgowi nie mogą komfortowo korzystać, bo nie ma opcji, które baaardzo ułatwiły by życie...

Lubierzca 

Wysłany: 2011-10-29, 15:22   

Nie umiem programować, i właśnie jest kwestia tego, że informatyka "mnie boli", bo w połowie 2 roku wręcz ja znienawidziłem i raczej nie widzę siebie, jako informatyk w przyszłości. Jestem na kierunku administrator sieci.

A co do certyfikatu - nie zastanawiałem się jaki chce uzyskać, myślałem że jest tylko jeden - państwowy certyfikat księgowy. Ale zastanawiałem się nad prowadzeniem kancelarii księgowej, choć przydałaby się też chyba jakaś praktyka w przedsiębiorstwie.

Dlaczego uważasz że powtarzanie pierwszego stopnia to strata czasu, zresztą z innego kierunku?

ckr 

Wysłany: 2011-10-29, 19:20   

Zależy w jaki sposób chcesz do tego podejść. Jeśli zamierzasz prowadzić biuro i zatrudnić kogoś kto ma uprawnienia, to sam nie musisz ich mieć. Jeśli natomiast celujesz w jakieś wyższe stanowiska w księgowości to bez studiów ekonomicznych ani rusz (tym bardziej przy działalności usługowej, praktyka w budżetówce na nic się zda, więc musisz szukać doświadczenia w prywatnych firmach). Ale w tym wypadku masz do zrobienia pełne 5 lat, bo z s1 informatyka na s2 ekonomia nie będzie ci łatwo przeskoczyć.

Lubierzca 

Wysłany: 2011-10-29, 19:37   

Hmm, czyli 3 lata ekonomii + 2 lata podyplomowych studiów tak jak wyżej napisałem? Chce mieć wiele opcji pracy jako księgowy, jeśli jedna z nich mogłaby nie wypalić. Czy w tym wieku to jest dobry ruch, jeśli np. szukałbym praktyk/stażu na okres wakacyjny w prywatnych firmach?

ckr 

Wysłany: 2011-10-30, 10:55   

Nie chodzi o podyplomowe tylko o magisterskie na kierunkach związanych z rachunkowością. Wg ustawy o certyfikat możesz się ubiegać jeśli masz:
3 lata praktyki i mgr z rachunkowości
3 lata praktyki i jakikolwiek mgr + podyplomówka z rachunkowości
2 lata praktyki i min szkoła średnia
ale magistrów jest 'jak psów', więc w sytuacji gdy pracujesz w większym dziale księgowości o awans ciężko bez dobrych papierów.

Lubierzca 

Wysłany: 2011-10-30, 13:24   

Hmm, ale u mnie w mieście nie można zrobić magistra z rachunkowości, chyba że w szkole wyższej, co odpada zdecydowanie. Koniecznie muszę mieć tego magistra (mam tylko możliwość zrobić magistra z ekonomii) czy mogę tka jak wyżej napisałem 3 lata licencjata z ekonomii a potem zaocznie podyplomówka z rachunkowości, a w tygodniu znaleźć pracę/staż/praktyki cokolwiek w tym kierunku? Bo licencjat, + magister + podyplomówka to kupa czasu - aż 7 lat, bo chcę jeszcze iść na 2-3 lata na jakieś dziennie studia.

ckr 

Wysłany: 2011-10-30, 18:22   

Możesz też nic nie robić, ale jak pisałem - na większości wyższych stanowisk w księgowości potrzebny mgr (albo ojciec prezes ;) ). Po prostu tego towaru się na rynku pracy tyle wałęsa, że po co ci nie-mgr skoro możesz mieć mgr? Tu chodzi też o pełny tok nauki w kierunku ekonomii-finansów-gospodarki-rachunkowości. Podyplomówka po licencjacie to już ogólna szkoda czasu :) Osobiście w takim przypadku wolałbym iść do pracy i zrobić kilka kursów w SKwP - bardziej się przydadzą niż byle studia podyplomowe (nie interesowałem się dokładnie ofertą szkół wyższych w tym zakresie, ale wiem, że na rachunkowości s1 i s2 też guzik wielki uczą, więc podyplomowe jeszcze mniej warte - płacisz i zdajesz, a że sobie takim papierem możesz uszy podetrzeć to już nikogo nie obchodzi).

Lubierzca 

Wysłany: 2011-10-30, 22:46   

Okej, doszedłem do pewnych wniosków, więc co myślisz o tej propozycji:

3 lata licencjata, ekonomia, dziennie -> 2 lata magistra, ekonomia, zaocznie + praktyka w zawodzie + ew. kursy w SKwP

Jak w ogóle te kursy SKwP wyglądają? One są [cenzura-rachunkowość], czy to są jakieś szkolenia w większym mieście włącznie z egzaminem pisemnym?

ckr 

Wysłany: 2011-10-31, 12:40   

Pomysł dobry, od siebie dodam, że jeśli chcesz go wprowadzić w życie to możesz w wolnej chwili zaglądać do ustaw - uor, updof, updop, ryczałty, ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych (przydatne, jeśli chcesz wiedzieć skąd czerpać informacje, a nie wykuwać np stawki składek na pamięć, jak to niektórzy potrafią).
Kursy w SK są prowadzone w trybie 'rzeczywistym', nie słyszałem o kursach [cenzura-rachunkowość]. Jak to mają zorganizowane poszczególne ośrodki w miastach to już u nich trzeba się dowiadywać. SK z tego co wiem mieszczą się tylko w dużych miastach - certyfikat na księgowego to nie prawo jazdy, w małych nie byłoby aż tylu chętnych, żeby im się opłacało tam bytować. Szkolą praktycy, a kursy są zakończone egzaminami z każdego działu przerabianego w czasie kursu.

Lubierzca 

Wysłany: 2011-10-31, 13:29   

Dziękuje bardzo za pomoc w takim razie. :)

dajdojan 

Wysłany: 2011-11-04, 16:10   

Moja kuzynka studiowała przez 5 lat finanse i bankowość później się wciągnęła w rachunkowość i zrobiła sobie 2 lata podyplomówek z rachunkowości. Przez pewien czas pracowała w jednej z większych korporacji, ale jak mówiła to był tylko stres i się jej odechciało. W tej chwili ma własne biuro rachunkowe i z tego się utrzymuje bez problemu. Brała udział w szkoleniach, ma certyfikat MF. Jeżeli chodzi o szkolenia to potwierdzam to co ckr pisze- najlepsze są robione przez SKwP, ale muszę przyznać, że również trzeba liczyć się ze sporym kosztem, jednakże oni na pewno nie wypuszczą Cię z niczym. Jeżeli informatyka Ci nie leży to zostaw to póki możesz, żeby niepotrzebnie nie też tracić czasu na to czego nie lubisz. Pozdrawiam

ckr 

Wysłany: 2011-11-04, 17:22   

Jeśli może ukończyć informatykę, to zawsze przydatna wiedza. Rzucanie w połowie studiów to kiepski pomysł, bo co jak się okaże że jednak rachunkowość mu nie leży?

Lubierzca 

Wysłany: 2011-11-07, 10:53   

Skoncze informatyke, bo zostal mi ostatni 3 rok. Mimo ze nie zbyt przypadla mi do gustu, mozliwe ze sie kiedys przyda, tym bardziej ze to zagraniczne studia.

Myslalem nad biurem rachunkowym, ale dobrze by bylo, jakbym nabyl sobie troche praktyki.

EDIT: jesszcze jedno pytanie, to jak jest z tym egzaminem panstwowym? warto go robic, czy skupic sie jednak na kursach w SKwP?

ckr 

Wysłany: 2011-11-07, 16:49   

Kurs kursem, ale egzamin państwowy daje uprawnienia, których żaden kurs ci nie da. Prosto z MF: "Uprawnione do wykonywania czynności z zakresu usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych są osoby posiadające certyfikat księgowy oraz osoby wpisane do rejestru biegłych rewidentów lub na listę doradców podatkowych.", czyli możesz mieć wszystkie kursy SK, ale i tak nie masz prawa prowadzić biura (w sensie osobiście świadczyć usług) rachunkowego dopóki nie uzyskasz certyfikatu państwowego (patrz: prawo jazdy - zaliczenie kursu prywatnego nie upoważnia do jazdy bez "licencji" państwowej ;) ).

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu