rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ckr
2011-08-24, 14:31
szkoły rachunkowości z tytułem licencjata
Autor Wiadomość
rafapak 

Wysłany: 2011-04-01, 18:10   szkoły rachunkowości z tytułem licencjata

hej

chcialem zapytać czy są w polsce szkoły rachunkowości gdzie po trzech latach mozna otrzymac tytul licencjata. przypuszczam ze sa ale prosze o pewniejsza informacje. akademia ekonomiczna odpada bo tam jest milion przedmiotow nie zwiazanych z rachunkowoscia a mnie wlasnie interesuje rachunkowosc. przypuszczam ze sa jakies szkoly prywatne gdzie nacisk jest glownie na rachunkowosc ale mysle ze czesne jest wysokie. slyszalem o szkolach darmowych policealnych ksztalcacych na kierunku technik rachunkowosci ale te szkoly nie daja licencjata.
Prosba o komentarze do osob ktore znaja temat. z gory dziekuje

rafal

Frey 

Wysłany: 2011-04-04, 12:51   

To zależy co Cię interesuje. Jeśli chcesz tylko rachunkowość to bardziej jakieś kursy czy szkolenia. Sądzę, że wiele szkół wyższych prowadzi kierunki związane z rachunkowością. Jednakże będzie to zawsze powiązane z innymi przedmiotami (po za tym co to za księgowy co nie rozumie podstawowych pojęć z ekonomii, finansów przedsiębiorstw, czy też podstaw prawa - takie rzeczy też się przydają na co dzień w pracy więc również warto je znać)

rafapak 

Wysłany: 2011-04-04, 16:23   

dzieki za odpowiedz frey. teraz bedzie o czyms troche bardziej smutnym.
Mam takiego pecha ze majac 38 lat zapragnalem nauczyc sie rachunkowosci. do tej pory pracowalem w szkole jako nauczyciel angielskiego ale juz mnie to nie nakreca. myslisz ze ktos tak stary jak ja moze realnie myslec o tym zeby pojsc do szkoly , zrobic jakiegos licencjata i realnie myslec o dostaniu pracy w biurze rachunkowym itp. Ja wiem, nigdy nie ma gwarancji ze dostaniesz prace bez wzgledu na to jaka szkole skonczysz. niektorym sie udaje , niektorym nie. czy myslisz ze rozsadne w mojej sytuacji to dac sobie spokoj?
kolega mi radzil zeby sprobować pojsc do szkoly za granica ale ja watpie w to ze ktos w polsce jesli masz szkole skonczoną w londynie na przyklad przyjmie cie w polsce do pracy
napisz co o tym myslisz

Frey 

Wysłany: 2011-04-04, 18:25   

Myślę, że rachunkowość i dobrą znajomość angielskiego można łatwo połączyć. Jeśli specjalizowałbyś się w MSRach i MSSFach to tam angielski Ci się przyda, a na pewno nie zaszkodzi. Zapewne przebranżowić się nie jest łatwo, no ale chyba warto spróbować. No risk no fun. Szczerze to jestem trochę zaskoczony, że anglista przebranżawia się na rachunkowość to taki zwrot o 180, ale takie zwroty się zdarzają.
Nie ma znaczenia co ja myślę, jeśli naprawdę chcesz zostać księgowym, myślę, że jest to wykonalne. Powodzenia.

rafapak 

Wysłany: 2011-04-04, 21:13   

dzieki za odpowiedz

dalem ciala bo pokupowalem troche takich ksiazek po ktorych poczytaniu doszlem do wniosku ze nie sa za fajne. ale mialem szczescie bo znajoma ksiegowa polecila mi ksiazke anny kuczynskiej cesarz- zasady rachunkowosci, swietna kniga wszystko jasno i klarownie, polecalbym te autorke kazdemu. napisz frey co ty myslisz o mojej sprawie, bez wzgledu jak bardzo to moze byc smutne obiecuje ze wytrzymam

pozdro

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu