Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2011-11-21, 04:17 typowe zapisy na kontach- na pamięć?
hej
chciałem zapytać czy osobom ktorę chcą nauczyć się rachunkowości zalecane jest uczenie się na pamięć typowych zapisów na kontach wzorcowego zakładowego planu kont który jest zawarty w ustawie o rachunkowości?
Poniżej załączam link pod ktorym jest omówione konto ' środki trwałe' i pokazane sa typowe zapisy na tym koncie po stronie debit oraz credit oraz podane są strony zapisów na kontach korespondujących. Czy tych typowych zapisów trzeba uczyć się na pamięć?
W miarę wykorzystywania zapisów utrwalają się same w pamięci. Nie zaleca się uczenia wszystkiego na pamięć. Lepiej jest uczyć się tak, by rozumieć co się ma zaksięgować. jak rozumiesz o co chodzi w księgowanej operacji gospodarczej to przypisanie do kont jest łatwe.
To co podałeś jest absolutnie niedopuszczalne do nauki. Artykuł z 2008 jest tak stary, że możesz się z niego uczyć czegoś, co może być już w świetle prawa nieaktualne czy wręcz zabronione.
cytat' W miarę wykorzystywania zapisów utrwalają się same w pamięci. Nie zaleca się uczenia wszystkiego na pamięć. Lepiej jest uczyć się tak, by rozumieć co się ma zaksięgować. jak rozumiesz o co chodzi w księgowanej operacji gospodarczej to przypisanie do kont jest łatwe'.
Moje myslenie jest takie , że rozumieć o co chodzi w księgowanej operacji gospodarczej to znaczy wiedzieć na jakim koncie i dlaczego na takim a nie na innym tą operację zaksięgować i wiedzieć jakie konta korespondujące taka operacja ' absorbuje' i dlaczego są to takie konta a nie inne.
Czy jedyną drogą do zrozumienia o co chodzi w księgowanej operacji gospodarczej jest
nauczenie się na pamieć dziesiątek operacji gospodarczych i zapamiętanie na jakich kontach je zapisywać? Czy jest jakaś droga do zrozumienia operacji gospodarczych nie na pamieć? Co trzeba robić? Jaki system nauki obrać?
Tak jak pisałem, żeby nauczyć się księgować trzeba rozumieć operację gospodarczą. Prosty przykład: gdzie można zaksięgować nieruchomość? Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że do środków trwałych. Niestety nie. Nieruchomość księguje się zgodnie z jej przeznaczeniem:
kupiłeś ją, by wykorzystywać w działalności > środki trwałe,
kupiłeś ją, by odsprzedać kiedy wzrośnie jej wartość > inwestycje,
jesteś pośrednikiem, kupujesz i odsprzedajesz > towary,
jesteś deweloperem, zbudowałeś ją żeby sprzedać > produkty gotowe.
Oczywiście możesz się nauczyć, że nieruchomość można zaksięgować jako środek, inwestycję, towar lub produkt (do tego odpowiednie konta korespondujące), ale lepiej jest rozumieć całą operację.
Inny przykład: na tym forum pojawił się już problem z fakturą pro forma. Jeśli wiesz jak zaksięgować fakturę i dostaniesz do ręki pro forma, to albo nie zaksięgujesz w ogóle (bo nazwa ci się nie zgadza), albo zaksięgujesz jako normalną fakturę. Dopiero w sytuacji gdy wiesz, czym jest pro forma i kiedy się ją wystawia będziesz wiedział, że nie jest dowodem księgowym i nie wprowadzasz jej do ksiąg.
czy to znaczy ze ludzie którzy mają wiedze o tym jak należy rozumieć operacje gospodarcze zdobyli ją w sposób nastepujący:
1. kiedys w czasie nauki zetknęli się z daną operacją, nie wiedzieli jak ją zaksięgować. Poprosili o pomoc ludzi ktorzy taką wiedze juz mieli lub gdzieś wyczytali jak należy rozumieć daną operację gospodarczą i w ten sposób począwszy od jednej operacji nauczyli się jak należy księgować dziesiątki operacji.
2.Czy jest gdzieś jakiś podręcznik który uczy jak należy rozumieć operacje gospodarcze? ja wiem ze są 4 rodzaje operacji bilansowych plus cztery rodzaje operacji wynikowych ale to nie wystarcza. Trzeba rozumiec każdą jedną operację z osobna i umieć ją zakwalifikować do jakiegos typu sposród wymienionych. To tylko moje przypuszczenia. Moze to działa w inny sposob. Nie wiem albo jeszcze nie wiem.
Nie ma podręczników do tego. Księgowy musi rozumieć co robi i znać prawo, bo sposób księgowania wynika też z prawa. Możesz nauczyć się na pamięć jak księgować, ale zmieni się jeden artykuł ustawy i księgowanie będzie już inne. ZPK powinien zawierać wzory księgowań, ale księgowy nie może cały czas patrzeć i księgować wg niego (tyle to każdy potrafi ;) ). Nie twierdzę, że nie można się nauczyć księgowań na pamięć, ale to jest nieefektywne rozwiązanie - dobre dla kogoś, kto całe życie chce przesiedzieć księgując faktury tego samego typu...
Analogia do matematyki - możesz wykuć na blachę wszystkie wzory, ale to nie sprawi, że będziesz potrafił wykorzystać je do rozwiązywania zadań. Dopiero zrozumienie tematu umożliwi wykorzystanie wiedzy.
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: