Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2011-07-20, 20:20 Umowa kupna-sprzedaży,zlecenia,wynajmu a podatek PCC i inne
Witam,
rozpocząłem działalność gospodarczą, jestem czynnym płatnikiem VAT.
1. Zamierzam nabyć od osoby fizycznej nie prowadzącej działalności, przedmiot (w tym wypadku używane meble) na podstawie "Umowy kupna-sprzedaży". Bardzo proszę o informacje na temat podatku PCC, a w szczególności:
- Kto ten podatek płaci, sprzedawca czy nabywca, czy może obydwoje?
- Jakie formalności trzeba spełnić przy tejże umowie?
- Wiadomo, że osoba fizyczna nie ma możliwości wystawienia faktury VAT ale czy w takim wypadku taka osoba może wystawić mi jakiś rachunek, czy istnieje specjalny druk do tego, czy nie ma takiej możliwości i wystarczy sama umowa kupna-sprzedaży?
2. Zamierzam zlecić wykonanie niektórych prac remontowych również osobie fizycznej nie prowadzącej działalności na podstawie "Umowy zlecenia" bądź "Umowy o dzieło".
- Która umowa w tym wypadku jest bardziej opłacalna?
- Jakie formalności, podatki i ile wynoszą?
- Kto opłaca, ja, ta osoba czy obydwoje?
3. Zamierzam wynająć miejsce pod reklamę od osoby prywatnej i też:
- Jaką umowę się podpisuje w tym wypadku?
- Jakie podatki i ile wynoszą?
- Kto opłaca, ja, ta osoba czy obydwoje?
Bardzo mnie nurtuję te pytania, więc bardzo prosiłbym o odpowiedź. Z góry dziękuję za informacje.
1.
Podatek od czynności cywilnoprawnych obciąża nabywcę.
Formalności? Brzmi groźnie, zawrzyj określenie stron, przedmiot umowy i cenę. Ewentualnie poszukaj gotowca w sieci.
Umowa jest wystarczającym dokumentem dla celów dowodowych.
2.
Umowa o dzieło - bo zlecasz rezultat. Jeśli nie zrobi tego co określono w umowie możesz mu nie zapłacić ;P
Zlecającego podatki nie obchodzą, ubezpieczenia chyba też nie - ale lepiej doczytać ustawę.
3.
Prawdopodobnie najlepsze zlecenie - zlecasz ekspozycję reklamy przez dany okres w danym miejscu.
Coś się uczepił podatków? Nie ty je zapłacisz.
Wysłany: 2011-07-21, 18:22
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. A uczepiłem się podatków, bo wszystko będę załatwiał w rodzinie, zarówno kupno-sprzedaż, umowę o dzieło i wynajem. Dlatego wolę się upewnić, żeby później nie było pretensji do mnie, że nie dopilnowałem jakiś formalności.
1. Piszesz "Coś się uczepił podatków? Nie ty je zapłacisz." a pierwszym punkcie "Podatek od czynności cywilnoprawnych obciąża nabywcę" - więc w tym wypadku opłacam ja. A jeżeli jestem VAT-owcem z PCC w takim wypadku jestem zwolniony tak?
2. Umowa o dzieło - w tym wypadku co robi wykonawca (osoba prywatna) jeśli to ona opłaca podatek? Jak on się nazywa i ile wynosi z umowy o dzieło?
3. Umowa zlecenie na wynajęcie miejsca pod reklamę? Myślałem, że będzie to jakaś umowa wynajmu
Może dla niektórych to oczywiste, ale ja tego nie wiem i chcę aby wszystko było legalnie.
1. W myśl ustawy jeśli jedna ze stron umowy jest podatnikiem podatku VAT umowa nie podlega opodatkowaniu PCC. Mój błąd, sorki ;)
2. Osoba fizyczna płaci podatek dochodowy i wartość wynikającą z umowy wpisze do PIT'u w odpowiedniej rubryce.
3. Najem obejmuje rzeczy ruchome. W ten sposób patrząc musiałbyś wynająć np słup z billboardem i sobie nim zarządzać. Zajrzyj do KC i poczytaj o umowie zlecenie i o najmie (już same definicje powinny rzucić nieco światła).
Wysłany: 2011-07-21, 21:53
1. "Co ma jedno do drugiego?" Rzuciło mi się gdzieś w oczy, że jeżeli jedna ze stron jest płatnikiem VAT nie płaci się wówczas podatku PCC, tak przynajmniej czytałem, mogę się mylić.
2. "Osoba fizyczna płaci podatek dochodowy i wartość wynikającą z umowy wpisze do PIT'u w odpowiedniej rubryce" - możesz podać jakiś przykład, bo jak na razie nic mi to nie mówi. Po prostu idę do teścia, podpisujemy umowę o dzieło, teść mi robi remont i... co dalej? Czy teściu idzie za tydzień do skarbowego i wypełnia jakieś druczki i płaci? Prosiłbym o przykład
3. "Najem obejmuje rzeczy ruchome. W ten sposób patrząc musiałbyś wynająć np słup z billboardem i sobie nim zarządzać." - ja akurat chcę wynająć kawałek siatki z płotu u siostry, więc to też stoi. Żeby wynająć takie miejsce potrzebna jest umowa-zlecenie? Tylko zlecenie czego, pilnowania tego płotu? Nie rozumiem.
1. W poprzednim wspomniałem, że tak właśnie jest (art 5 ustawy o PCC jeśli dobrze pamiętam)
2. PIT 37 sekcja C1 wiersz 3: Działalność wykonywana osobiście, o której mowa w art.13 ustawy (w tym umowy o dzieło i zlecenia). Tu teść wpisze ile mu zapłaciłeś ;) Będziesz musiał naliczyć podatek i odprowadzić go do US, a potem wystawić teściowi PIT 11, który będzie musiał uwzględnić w swoim rocznym zeznaniu.
3. Nie chodzi o wynajem. Jak już pisałem, w tym wypadku lepsza będzie umowa zlecenie - zlecasz ekspozycję reklamy na płocie.
W cytowanym jest mowa o działalności, a twój teść czy siostra raczej nie założą działalności tylko po to, żeby i wykonać remont czy wynająć miejsce pod reklamę.
Jeśli masz poważne wątpliwości przejdź się do US i u nich zapytaj - wbrew obiegowej opinii urzędnik jest w stanie odpowiedzieć na sensowne pytanie.
Wysłany: 2011-07-22, 12:46
Dziękuję za informacje, 2 pierwsze punkty już rozumiem, ale wrócę do trzeciego.
Mówisz umowa zlecenie, ale czy w ogóle opłaca się podpisywać umowę zlecenie w przypadku kiedy mam płacić za wynajem na rok 250 zł/ brutto, a przy tejże umowie trzeba opłacić i ZUS i Skarbowy?
Możesz tez powiesić reklamę i olać formalności, ale narażasz siebie i siostrę na gniew Urzędu Skarbowego ;) Innej opcji nie widzę, nie wynajmiesz metra płotu, ani twoja siostra nie rozpocznie działalności w tym zakresie.
Wysłany: 2011-07-23, 20:15
Jasne mogę olać U.S. Mam jeszcze pytanko odnośnie Umowy o dzieło. Jeśli podpisałbym taka umowę z osoba bezrobotną a nie z pracującym teściem to co wtedy? Przecież bezrobotni bez prawa do zasiłku nie rozliczają się w U.S.
Podpisanie umowy jest podstawą do zapłacenia podatku (przychody z działalności wykonywanej osobiście, art. 13 updof), więc na tej podstawie 'bezrobotny' ma obowiązek wypełnić PIT. To tak, jakby bezrobotny dostał etat.