Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Frey
Wysłany: 2011-10-30, 18:40 Ustalanie kosztu wytworzenia produktu
Witam,
niestety nie jestem, aż tak dobry w temacie. I chciałbym się spytać jak z punktu rachunkowościowego wygląda ustalanie kosztu wytworzenia produktu.
Najlepiej z jakich etapów się składa taki proces.
Potrzebne mi to jest do pracy licencjackiej, macie może pomysł też jakie zagadnienia teoretyczne można poruszyć pisząc w takim temacie. Na pewno coś o klasyfikacji kosztów i wykorzystaniu samego wyniku kosztu wytworzenia, ale potrzeba czegoś jeszcze.
Mam nadzieję, że ckr pomożesz mi trochę, bo widzę, że świetnie się orientujesz w rachunkowości.
Etapy są proste: ponosisz koszty, a potem rozliczasz :)
W ujęciu bardziej poważnym, to zależy od rodzaju przedsiębiorstwa, rodzaju produkcji, rodzaju kosztów i metodach ewidencji kosztów.
W dużych przedsiębiorstwach trzeba uwzględnić powstawanie kosztów w poszczególnych wydziałach i komórkach produkcyjnych. Potrzeba sporo rzetelnej ewidencji żeby wszystko dobrze rozliczyć. Jeśli produkcja jest jednorodna to mniejszy problem, bo rozliczasz poniesione w okresie koszty na ilość wytworzonych produktów. Jeśli produkujesz ten sam towar, przy pomocy tych samych urządzeń, na tym samym stanowisku, tylko np w różnych rozmiarach to musisz rozliczać ile czasu (zużyta energia) i materiału (jeśli produkujesz ołówki to im dłuższy, tym więcej drewna zużyjesz) i kosztów pracy (jeśli produkujesz malutkie detale to pracownik może dłużej siedzieć z dłutkiem dopracowując szczegóły) przypada na produkty.
Niestety, nie bardzo chce mi się rozpisywać o wszystkich aspektach, bo metod kalkulacji kosztów jest dużo i jeśli chcesz pisać o tym pracę, to musisz wybrać coś i w tym kierunku drążyć temat. Najlepiej zajrzyj do literatury, np Rachunek kosztów. Nowak, PWE
Frey
Wysłany: 2011-10-31, 21:06
No w dużym skrócie tak to może i wygląda, ale będę musiał do tego teorie dopisać. Będę miał zakład produkcyjny, który wyrabia niejednorodne produkty (choć w dużej mierze w jednego surowca). Będę chciał ustalić jednostkowy koszt wytworzenia dla kilku produktów. Więc zagadnienie niestety nie jest zbyt proste (ewentualnie się ograniczę do jednego produktu, żeby sobie ułatwić trochę życia).
Zastanawia mnie czy pisząc taka pracę powinienem zacząć od samego początku, czyli od tego co to są koszty, ich klasyfikacje oraz jaką użyteczność ekonomiczną będzie miał wynik końcowy rachunku. Potem teoretyczna metoda policzenia, a następnie już praktyka. Na razie korzystam z książki Świderskiej Controlling Kosztów
Oj wątpię, żeby to był dobry pomysł liczyć koszty tylko dla jednego produktu. Na tym właśnie polega kalkulacja, żeby produkcyjne koszty całego przedsiębiorstwa rozdzielić na wszystkie produkty. Teoria w pracy też musi być, a im więcej teorii przerobisz tym więcej zrozumiesz i praca wyjdzie lepsza. Na początek zajmij się procesem produkcji - zastanów się co jest produkowane i jakimi metodami, żeby wybrać dobrą metodę kalkulacji.
Frey
Wysłany: 2011-11-01, 10:31
Hmm pewnie masz rację, dzięki za radę.
dajdojan
Wysłany: 2011-11-09, 14:33
Frey chcesz robić studium przypadku? Bo jeżeli tak to jaka branża Cię interesuje?
Poza tym kilka tytułów, które Ci się mogą przydać do bibliografii:
Rachunek kosztów : modele i zastosowania - Edward Nowak, Marcin Wierzbiński
Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza w planowaniu i kontroli działalności- red. nauk. Edward Nowak
Koszty i przychody w świetle nadrzędnych zasad rachunkowości : (pojęcia, klasyfikacja, zakres ujawnień)- Jerzy Gierusz
Koszty w rachunkowości finansowej(...) - Tadeusz Naumiuk
Rachunek kosztów cyklu życia produktu w zarządzaniu przedsiębiorstwem- pod red. Roberta Kowalaka
PS. Mi się te książki przewinęły, bo również zajmuję się tematyką kosztu produktu, co prawda nie w teoretycznej pracy, a w praktyce (bo planuję pewną drobna działalność) ;)
_________________ OC dla księgowości: www.ksiegowy.obowiazkowe.pl
Frey
Wysłany: 2011-11-19, 22:12
Tak będzie studium przypadków w branży spożywczej - konkretnie mleczarskiej.
Czytam kilka książek i jakoś mi się do ubiera w całość. Dzięki za przykładowe tytuły, jeśli przebrne przez inne opasłe tomiska to do nich sięgnę. Ewentualnie na forum będę się pytał :P
liczydlo
Wysłany: 2011-11-28, 16:31
Dobra lista publikacji - może przydać się nie tylko głównemu zainteresowanemu :)
Niedawno w Warszawie, w Pałacu Kultury odbyły się targi Mleko Expo - wybrałeś się?
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: