rachunkowość, księgowość, podatki Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum
Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).

księgowośćFAQ  rachunkowośćSzukaj  podatkiUżytkownicy  podatki forumGrupy  podatkiStatystyki
księgowyRejestracja  praca dla księgowej, praca dla księgowegoZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wolny zawód czy konieczna DG?
Autor Wiadomość
sylwia78 
sylwia78

Wysłany: 2011-03-26, 17:58   Wolny zawód czy konieczna DG?

Witajcie jestem nowa i mam problem. Zajmuję się wizażem.
Nie prowadzę DG, bo narazie nie stac mnie na ZUSy itd - bo nie mam aż tylu zleceń.
Jak jakaś firma prosi mnie o zrobienie warsztatów to podpisujemy umowę o dzieło,
oni odprowadzają podatek do US, na koniec roku wystawiają PIT11 i jest ok.
Ale problem pojawia się, gdy zgłaszają się do mnie indywidualne - fizyczne osoby
i chcą skorzystać z moich usług. Czy jako osoba fizyczna mogę podpisywać
z drugą osobą fizyczną umowę o dzieło i wystawić jej rachunek,
a potem w zeznaniu rocznym uwzględnić te dochody?

Pytam bo coraz częsciej słyszy się o kontrolach z US. Jedna kosmetyczka dostała 40tys kary za to, że po pracy sobie "na lewo" robiła paznokcie
( wyczytałam na jednym forum, nie wiem czy prawda).

Wizażysta to zawód wolny, narazie moja działalność nie jest "ciągła i zorganizowana" moim zdaniem.
Stąd moje pytanie jak prawnie rozwiazać dylemat z klientami fizycznymi.
Podpisywać umowę o dzieło i wystawiać do umowy rachunki za wykonanie usługi
i potem w rocznym zeznaniu uwzglednić dochody i w razie przekroczenia 3.091zł
(wolnej kwoty od podatku) zapłacić podatek, czy jak?
Czy jednak powinnam założyć DG bo US może uznać moją działalnośc za ciągłą
i zorganizowaną? Wygląda to tak. Sezon na makijaże ślubne zaczyna się od czerwca
i trwa do października - w tym okresie zgłaszają się fizyczne osoby.
:arrow: W czerwcu np. mam 2 makijaże
:arrow: w lipcu nic bo wyjeżdżam
:arrow: w sierpniu mam 5 makijaży
:arrow: we wrześniu 2
:arrow: w październiku 4
:arrow: i potem do końca roku nic ...
Czy to już można zaliczyć do "ciągłej i zorganizowanej"
działalności, którą muszę zarejestrować? Dodam, że czasem klientki rezygnują
tuż przed ślubem z makijażu i potem się okazuje, że w danym miesiącu nie ma żadnego zlecenia
a miały być np. 4. Z góry dziękuję za pomoc ;)
Wołabym jakoś się zabezpieczyć gdyby jakaś pani ze skarbówki zechciała
do mnie przyjść na makijaż próbny, podając się za klientkę ;)
Czy mogę a wręcz powinnam podpisywać umowę o dzieło z klientami fizycznymi?
Czy muszę zakładać DG, aby móc legalnie obsługiwać od czasu do czasu fizyczne osoby
czy wystaczy narazie umowa o dzieło? Dodam, że w przyszłości zamierzam otworzyć
DG, "kombinuje" jak "rozkręcić" biznes i zwiększyć ilość zleceń, aby móc sobie opłacać ZUS itd. bo chcę w przyszłości utrzymywać się z tej pracy.

Radomiak 

Wysłany: 2011-03-26, 21:52   

jak masz martwy okres działalność możesz zawiesić,... ZUS przez 2 lata to ok 360zł.

sylwia78 
sylwia78

Wysłany: 2011-03-26, 22:38   

Czyli bezpieczniej miec DG ;) rozumiem
A czy to nie jest tak, że jak zawieszę DG to potem przy odwieszeniu już mi się nie należy ten tańszy ZUS?
Te ulgi liczą się od dnia rozpoczęcia działalności przez 2 lata niezależnie czy DG zawieszam czy nie. Czy 2 lata się liczą tylko tej "aktywnej" działalności?
Tj. otwieram działalność w czerwcu, a zawieszam z 31 października = 4 miesiące aktywne.
Potem 6 miesięcy przerwy - ten okres liczy się też do tych 2 lat?
Czy dopiero jak ponownie uruchomię DG bedzie się liczyło kolejne miesiace do tych 2 lat?

Matko, ale namotałam - mam nadzieję, że mnie zrozumieliście :mrgreen: :lol:

Radomiak 

Wysłany: 2011-03-27, 11:12   

2 lata od dnia rozpoczęcia działalności.

Art. 18a. 1. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1, w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia.

2. Przepisy ust. 1 nie mają zastosowania do osób, które:

1) prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej prowadziły pozarolniczą działalność;

2) wykonują działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.

Ustawa z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych

Księgowy

Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron:

Odpowiedz do tematu