Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe. - oferty pracy w księgowości: praca księgowość, zarabiaj online na inwestycji w forex (platforma online).
Wysłany: 2011-03-26, 17:58 Wolny zawód czy konieczna DG?
Witajcie jestem nowa i mam problem. Zajmuję się wizażem.
Nie prowadzę DG, bo narazie nie stac mnie na ZUSy itd - bo nie mam aż tylu zleceń.
Jak jakaś firma prosi mnie o zrobienie warsztatów to podpisujemy umowę o dzieło,
oni odprowadzają podatek do US, na koniec roku wystawiają PIT11 i jest ok.
Ale problem pojawia się, gdy zgłaszają się do mnie indywidualne - fizyczne osoby
i chcą skorzystać z moich usług. Czy jako osoba fizyczna mogę podpisywać
z drugą osobą fizyczną umowę o dzieło i wystawić jej rachunek,
a potem w zeznaniu rocznym uwzględnić te dochody?
Pytam bo coraz częsciej słyszy się o kontrolach z US. Jedna kosmetyczka dostała 40tys kary za to, że po pracy sobie "na lewo" robiła paznokcie
( wyczytałam na jednym forum, nie wiem czy prawda).
Wizażysta to zawód wolny, narazie moja działalność nie jest "ciągła i zorganizowana" moim zdaniem.
Stąd moje pytanie jak prawnie rozwiazać dylemat z klientami fizycznymi.
Podpisywać umowę o dzieło i wystawiać do umowy rachunki za wykonanie usługi
i potem w rocznym zeznaniu uwzglednić dochody i w razie przekroczenia 3.091zł
(wolnej kwoty od podatku) zapłacić podatek, czy jak?
Czy jednak powinnam założyć DG bo US może uznać moją działalnośc za ciągłą
i zorganizowaną? Wygląda to tak. Sezon na makijaże ślubne zaczyna się od czerwca
i trwa do października - w tym okresie zgłaszają się fizyczne osoby.
W czerwcu np. mam 2 makijaże
w lipcu nic bo wyjeżdżam
w sierpniu mam 5 makijaży
we wrześniu 2
w październiku 4
i potem do końca roku nic ...
Czy to już można zaliczyć do "ciągłej i zorganizowanej"
działalności, którą muszę zarejestrować? Dodam, że czasem klientki rezygnują
tuż przed ślubem z makijażu i potem się okazuje, że w danym miesiącu nie ma żadnego zlecenia
a miały być np. 4. Z góry dziękuję za pomoc ;)
Wołabym jakoś się zabezpieczyć gdyby jakaś pani ze skarbówki zechciała
do mnie przyjść na makijaż próbny, podając się za klientkę ;)
Czy mogę a wręcz powinnam podpisywać umowę o dzieło z klientami fizycznymi?
Czy muszę zakładać DG, aby móc legalnie obsługiwać od czasu do czasu fizyczne osoby
czy wystaczy narazie umowa o dzieło? Dodam, że w przyszłości zamierzam otworzyć
DG, "kombinuje" jak "rozkręcić" biznes i zwiększyć ilość zleceń, aby móc sobie opłacać ZUS itd. bo chcę w przyszłości utrzymywać się z tej pracy.
Czyli bezpieczniej miec DG ;) rozumiem
A czy to nie jest tak, że jak zawieszę DG to potem przy odwieszeniu już mi się nie należy ten tańszy ZUS?
Te ulgi liczą się od dnia rozpoczęcia działalności przez 2 lata niezależnie czy DG zawieszam czy nie. Czy 2 lata się liczą tylko tej "aktywnej" działalności?
Tj. otwieram działalność w czerwcu, a zawieszam z 31 października = 4 miesiące aktywne.
Potem 6 miesięcy przerwy - ten okres liczy się też do tych 2 lat?
Czy dopiero jak ponownie uruchomię DG bedzie się liczyło kolejne miesiace do tych 2 lat?
Matko, ale namotałam - mam nadzieję, że mnie zrozumieliście
Art. 18a. 1. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1, w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia.
2. Przepisy ust. 1 nie mają zastosowania do osób, które:
1) prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej prowadziły pozarolniczą działalność;
2) wykonują działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.
Ustawa z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
Księgowy
Jeśli chodzi o ten temat to polecam zapoznać się z jedną z poniższych stron: